23-åringen sprayade något mot ungdomarna och försökte springa iväg. Foto: Läsarbild Från polisens förundersökning.

”Finklädde” inbrottstjuven döms till fängelse

Den inbrottstjuv som några Täbyungdomar lyckades filma har nu fått sitt straff. Det blev nio månaders fängelse för 23-åringen.

  • Publicerad 14:14, 6 aug 2018

Det var den 15 juni som en inbrottstjuv bröt sig in på två adresser i Täby och fick med sig en stor mängd smycken, klockor, kameror och högtalare till ett värde av 60 000 kronor.

Tjuven kom inte så långt. På väg från det inbrottet i Näsby Park mötte den 23-årige tjuven två ungdomar från Täby som misstänkte att allt inte stod rätt till. De filmade tjuven som var klädd i ljusblå skjorta och svarta kostymbyxor.

Den ”finklädde” inbrottstjuven gick till attack mot ungdomarna med en sprayflaska som enligt tjuven själv ska ha varit deodorant. Sedan försökte han att ta sig därifrån.

Täbyungdomarna larmade polisen som satte in hundpatrull i jakten på tjuven. 23-åringen försökte att simma från polisen i Näsbyviken men kunde senare gripas.

Stöldgodset från de bägge inbrotten kunde hittas nära varandra i vassen vid Näsbyviken.

Får fängelse

Den 23-årige inbrottstjuven har nu dömts till nio månaders fängelse för grov stöld.

Han är sedan tidigare dömd för stöldbrott både i Nederländerna och i Tyskland.

I samband med att 23-åringen greps kunde polisen gripa ytterligare en man som de misstänkte hade samröre med tjuven. Den personen släpptes senare och åtalades inte.