Finbesök i Hjulsta av Jacqueline Woodson

Som traditionen bjuder var det återigen dags för ALMA-pristagaren att besöka Hjulsta grundskola. I år var det författaren Jacqueline Woodson från USA som gjord en visit.

  • Publicerad 13:14, 23 maj 2018

Förra veckan firade eleverna på Hjulsta grundskola ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award) där deras verk om ALMA-pristagare och Astrid Lindgren ställdes ut och eleverna fick priser för sina egna litterära alster. Under onsdagsmorgonen var det dags för ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson att komma på besök.

Först hälsade eleverna Ayub och Nicolas Jacqueline välkommen. Nicolas drog även till med att hälsa välkommen på spanska. Sedan väntade ett besök i biblioteket där Jacqueline fick svara på frågor och berätta mer om sig själv. En del elever fick också berätta om sig själva via de arbeten som de gjort.

– Det är så spännande att vara här. Jag har hört mycket om er. Det är kul att vara här och en ära att möta er, sa Jacqueline Woodson.

Jacqueline Woodson är afroamerikan och delvis uppväxt i den amerikanska södern. Flera av hennes böcker hittar sin inspiration från afroamerikanernas historia. Hon berättade under mötet med eleverna att hon var väldigt förvånad över att få priset.

– Jag visste inte ens att man som amerikan kunde få priset. Jag trodde att man kanske behövde vara bosatt i Europa. Det tog några timmar innan det sjönk in, sa Jacqueline Woodson.

Efter stunden i biblioteket gick de vidare till gymnastiksalen där bland annat köruppträdande och presenter till Jacqueline väntade. Vad hon fick? Böcker på Astrid Lindgren-tema.

– Jag kommer ihåg att min syster läste Pippi-böcker för mig, berättade Jacqueline under biblioteksstunden. Hon tillade också att hon varit i Astrid Lindgrens lägenhet under sin vistelse i Sverige.

MER ALMA

Priset har delats ut sedan 2003.

Jacquelinne Woodson har gett ut 33 böcker, mestadels barn- och ungdomsböcker.