Aboud Maraka äger Café Hallonbergen, Leif Andersson är skapare av gruppen "Vänliga Sundbyberg". Foto: Elin Angvarson

Fina gesten: Bjuder hemlösa på julmat i Sundbyberg

Ingen ska behöva vara ensam eller hungrig på julafton. Därför har gruppen ”Vänliga Sundbyberg” och Café Hallonbergen gått ihop i ett fint samarbete. På julafton bjuder de på julmat till de som behöver det allra mest.

  • Publicerad 12:00, 5 dec 2019

För de flesta innebär julen trygghet, värme och gemenskap. Men så ser inte verkligheten ut för alla.

Julafton kan vara en extra tuff dag för människor som har det svårt – en påminnelse om allt som gått förlorat och allt som saknas.

Nu vill gruppen ”Vänliga Sundbyberg”, tillsammans med Café Hallonbergen, dra sitt strå till stacken och bjuda in till några timmar av mat och gemenskap för de som inte annars vet var de kan ta vägen.

Har samlat in pengar: ”Stora hjärtan”

Gruppen Vänliga Sundbyberg finns främst på Facebook och jobbar regelbundet med att samla in pengar till särskilda händelser och välgörande ändamål.

– Det är en fantastisk generositet i gruppen och många med stora hjärtan som vill hjälpa till och skänka pengar, säger Leif Andersson, som en gång skapat gruppen.

Efter flera insamlingstillfällen har pengar blivit över i gruppen. Därför är det nu det perfekta tillfället att ordna något till jul för de som behöver.

Vänliga Sundbyberg hjälper till med pengar till mat och dricka, Café Hallonbergen står för allt fix på julafton. Foto: Elin Angvarson

Tvekade inte en sekund

Leif Andersson kontaktade Café Hallonbergen med en förfrågan – ”Vill ni hjälpa till?”

Aboud Maraka, ägare av Café Hallonbergen sedan drygt två år tillbaka, tvekade inte en sekund.

– För mig är det självklart att hjälpa andra, jag har sett mycket hemlöshet och hur det tär på människor, säger Aboud Maraka, som flyttade till Sverige från Syrien för ungefär fem år sedan.

”Alla är välkomna”

Aboud Maraka förklarar att det kan bli svårt att veta hur mycket mat och dricka de ska förbereda till gästerna, men han ska se till att de som kommer får en bit klassisk julmat, kaffe och must.

På julafton mellan klockan 11-16 är alla som behöver sällskap, värme och mat välkomna till caféet i Hallonbergen centrum.

– Alla är välkomna, säger Aboud Maraka.

Café Hallonbergen ligger i Hallonbergen centrum. Foto: Elin Angvarson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36