Filosofi i Hökis. Viktoria Levanger och Rebecca Hybbinette, med flera, fikar och pratar om stora frågor varannan vecka Foto: Sacharias Källdén

Filosofikafé med "hökt" i tak firar fem

För fem år sedan drog Hökarängsbon, filosofidoktorn och författaren Rebecca Hybbinette ihop en mötesplats för samtal om filosofi. Och än idag finns den kvar som en oas för de som vill snacka seriöst.

  • Publicerad 11:43, 4 jun 2019

– Det är en slags tankehygien. För mig handlar det mycket om kritiskt tänkande. Du måste försöka få ett helhetsperspektiv för att förstå detaljerna. Annars riskerar detaljerna bli stora berg och då är det lätt att du blir förslavad, sa Rebecca Hybbinette till SöderortDirekt (dåvarande Tidningen Farsta/Sköndal) sommaren 2015 när hon skulle förklara poängen med att träffas, fika och prata filosofiska spörsmål.

Det dröjer inte länge förrän hon återkommer till liknande resonemang vid tidningens besök på Bästa svängen, lokalen på Tobaksvägen där träffarna numer sker. Idén med Filosofiska kaféet är densamma. Men att det skulle pågå fortfarande efter fem år var inget hon räknat med.

– Folk dök upp, var intresserade och fem år senare har de inte slutat göra det. Då har man inte mycket till val än att fortsätta, skrattar Rebecca Hybbinette.

Genom åren har många kommit och gått. En del träffar har lockat upp emot 30 personer. Idag är 4 personer på plats, vilket är mindre än normalt. Runt 7-8 är standard, förklarar de.

Självklar samtalsledare är Rebecca Hybbinette och hon styr samtalet utifrån ett på förhand gemensamt bestämt ämne. Den här gången handlar det om politiska ismer utifrån resultatet i EU-valet. Tidigare exempel ur nutid är Platon, propaganda och stoicismen.

– Vi måste ha en viss struktur för att komma bort ifrån det vanliga kafépratet. Samtalet är delvis fritt men inte helt, säger Rebecca Hybbinette,

Krävs inga högskolepoäng

En hel del unga personer har kommit och gått genom åren. Just idag tillhör deltagarna den något äldre kategorin - och är stammisar - men man är tydlig med att alla är välkomna till kaféet. Några intellektuella förkunskapskrav finns inte.

– Det handlar inte om akademiska föreläsningar, även om det så klart går bra att bara lyssna om man vill.

Varför fortsätter man att gå på filosofiskt kafé år efter år? Enligt deltagaren Bibbi Nilsson är det en "nödvändighet".

– Man blir beroende intellektuellt och själsligt. Det håller hjärnan igång, det är minst lika viktigt som att hålla igång fysiskt, säger hon.

Nadja Castell fyller i:

– För mig är riktiga möten heliga. Och här möts man på riktigt. Även om vi inte alltid är överens eller förstår varandras ståndpunkter, så möts vi.

Filosoficafét brukar äga rum på Bästa svängen i Hökarängen. Foto: Sacharias Källdén

Bibbi Nilsson, Nadja Castell och Viktoria Levanger. Tre stammisar på Rebecca Hybbinettes filosofiska kafé. Foto: Sacharias Källdén

Filosofikafé i Hökarängen

Har varit i gång sedan juli 2015.

Alla är välkomna.

Man ses vanligtvis varannan måndag klockan 18.00.

Vill du veta mer? Kika in på Bästa svängen, Tobaksvägen 6.

Visa merVisa mindre