Rolf Sohlman är uppvuxen på Bergdalen. Foto: Åsa Sommarström

Filmprofil vänder hem – till Lilla Alby kyrka

Sumpangrabben Rolf Sohlman är tillbaka i sin barndoms stad – som ny ägare av Lilla Alby kyrka. Prio ett har varit att återskapa kyrkomiljön. Nästa mission är att öppna den lummiga parken – för alla.

  • Publicerad 10:22, 7 feb 2017

Gud flyttade ut ur Lilla Alby kyrka i en sista ceremoni 2012. Intresset för att flytta in den avkristnade 125-åringen har däremot varit stort, intygar mäklaren. Rolf Sohlman köpte kyrkan. Nu har han flyttat in med sitt bolag Pampas Produktion som gör film och tv.

– När jag såg att den var till salu tänkte jag: den vill jag ha! Jag tycker kyrkor är fina, och den här är extra fin. Söt, inte pampig.

Det fanns bara ett problem. En del av den kyrkliga interiören var nedmonterad och utflyttad, en tvist mellan förre ägaren och länsstyrelsen ledde till ett vite på en halv miljon kronor.

– Altarringen var isärsågad, orgeln skickad till Lettland och dopfunten utslängt. Vi ville hitta tillbaka till kyrkomiljön, berättar Rolf.

Läs mer: Lilla Alby kyrka renoverades utan tillstånd – vite på en halv miljon kronor utdömt

Nu har altarringen fogats ihop och man har återställt så gott det går. Nästa projekt är att göra kyrkans trädgård tillgänglig.

– Jag vill öppna upp parken så att folk som jobbar i närheten kan ta med sig sin lunch och sätta sig. Jag hoppas vi kan få upp fasta bord.

Målet är att hålla kyrkparken öppen för allmänheten.

Känns Rolf Sohlman bekant? Du kan ha sett honom på bio eller tv. 1970 gjorde han skådespelardebut i Roy Anderssons En kärlekshistoria. Efter det syntes han i filmer som Mina drömmars stad och Släpp fångarna loss, det är vår!. På senare tid har Rolf regisserat tv-serier som Rederiet och Varuhuset.

Varför denna tv-man nu köpt Lilla Alby kyrka? Jo, för Rolf Sohlman är även ”Roffe från Sumpan”.

– Jag är uppvuxen på Bergdalen. Det var på den tiden som Sundbyberg var Sieverts kabelverk och Maraboufabriken.

Som återvändare impas han över stans utveckling.

Mitt i:s reporter får en rundvisning i lokalen.

– När jag växte upp gick folk på Stenvillan och Lorry, man tog spårvagn 15 från Esplanaden till Norra bantorget. I dag är Sumpan Sveriges krogtätaste stad och med tunnelbana, tvärbana och pendel är det samma läge som centralstationen!

Rolf gick på Ängskolan, Örskolan och senare Lötskolan. Där blev han kontaktad av den då 27-årige Roy Andersson och hans filmteam.

– De hade gått igenom skolkataloger från Solna och Sumpan och plockat ut några för provfilmning för En kärlekshistoria. Klart man ställer upp, då slapp man ju skolan.

Han fick huvudrollen Pär som 15-åring. Men Rolf har aldrig roats av skådislivet.

Rolf Sohlman i En kärlekshistoria. Foto: Studio 24

– Nej, det var jobbigt med all uppmärksamhet. Det var mer att man behövde pengar, så det var att välja mellan det och lagret på Ica. Då fick man bättre betalt som skådis, gratislunch och kaffe.

Just nu jobbar Rolf och Pampaskollegerna med två tv-serier, nya Hamilton och Maria Lern. Ett eventbolag hyr också in sig i kyrkan.

– Det blir som en kreativ hub här, säger Rolf.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10