Filmaren som väljer Spånga framför New York

En olycka fick Spångas senaste stjärnskott Robin Sherlock Holm, 20 år, att inse att ingen tid finns att spilla när det gäller drömmar. Nu har han vunnit pris för sin första film.

  • Publicerad 15:33, 23 feb 2018

Att Robin Sherlock Holm från Spånga lyckades med konststycket att regissera sin första långfilm – endast 18 år gammal – har flera förklaringar.

Dels hade filmaren just gjort slut med sin första flickvän och han befann sig i något av en identitetskris. Dels var han smart nog att ta vara på den bekväma situationen han befann sig i, som ung boende hemma gratis hos föräldrarna.

Men drivet kom också från en unik händelse i Vällingby, 2014.

Åkandes på en skateboard utan hjälm märkte han inte ens när han blev påkörd av en bil och förlorade medvetandet.

– Jag hade kunnat dö utan att veta om det. Den händelsen har format allt som kommit efter. Det är därför jag aldrig slutar jobba, säger Robin Sherlock Holm.

Vi möter honom i föräldrahemmet i Nälsta – ett hus fullt av filmreferenser från golv till tak. Intresset för film delar han nämligen med resten av familjen.

– När jag ser en film tänker jag lika mycket på vad som händer framför kameran som bakom, förklarar Holm som redan jobbat på flera inspelningsplatser.

"Du slutar sova"

Så, med insikten att han inte kunde vänta längre började Spångafilmaren skriva på filmmanuset till vad som skulle bli "Ticket holders". En sömnlös process.

– Plötsligt blir ditt sovrum ditt arbetsrum, så du slutar sova. Du går och lägger dig och så får du en tanke och drar igång datorn igen. Så sitter du där till fyra på morgonen, säger Robin Sherlock Holm.

Med attityden "det skadar inte att fråga" lyckades han komma över de vanliga ekonomiska hindren. På egen hand skrapade han ihop skådespelare, fotograf och en inspelningsplats.

Målinriktad. "Mamma ber mig hela tiden att sluta skriva, att gå ut och göra nåt. Men jag känner att jag måste fortsätta skriva och jobba", säger Robin Sherlock Holm. Foto: Mikael Andersson

Varför sa de ja till någon så ung?

– De flesta som är med hade jobbat på större inspelningar där friheten är begränsad. Så kommer jag och säger att "du får göra vad du vill" – då blir folk taggade. Men nu är jag skyldig väldigt många personer tjänster!

Arbetet lönade sig. I februari i år vann filmen "Ticket holders" priset Award of recognition på filmfestivalen Indiefest i Kalifornien i USA.

– Pokalen är på väg hem och det känns bara magiskt och helt sjukt. Det är inte så mycket för prisets skull, som för insikten att folk förstår min film, säger Robin Sherlock Holm som nu hunnit fylla tjugo år.

Men helt lätt har det inte varit att visa filmen, där inspirationen till manus kommer från Robins eget liv, för vänner och familj.

– Där sitter de och vet att filmen är ett plagiat av mitt liv. Att karaktärernas ord är mina.

Favoritfilm. Robin Sherlock Holm samlar på skräckfilmer. Favoriten är Evil dead 2. Foto: Mikael Andersson

Prisbelönt. Foto: Mikael Andersson

Hur känns det att folk ser dina hemligheter?

– Det är läskigt. Jag har inte lärt mig hur man gömmer det som är personligt, subtilt i metaforer och karaktärer. Jag vet att personer kommer att bli sårade när de ser filmen. Men så är det med all konst. Det finns nog ingen konstnär som inte talar ur sitt hjärta, säger Robin Sherlock Holm och lägger till:

– Men jag kan inte vara rädd för det, för då kommer jag aldrig kunna göra någonting.

Hur är det att sitta med de här tankarna och drömmarna i Spånga?

– Efter att ha bott i New York en kort tid frågade folk mig vad jag tyckte om det. Då sa jag att New York var grymt, men att jag saknade Spånga. Jag har bott här i hela mitt liv och jag älskar det. Många kompisar jag känner vill bort härifrån, de vill se nya platser. Men jag har inte ens funderat på att flytta.

Redan i sommar filmar Robin Sherlock Holm sin nästa film. Som ska spelas in i Spånga.

– Varje natt sitter jag en timma och skriver. Sen tar jag tre timmar och går runt i Spånga för att hitta nya ingångar, innan jag sätter mig och skriver igen. Jag går bara runt, runt med hörlurar. Jag vet inte varför jag har fastnat så för Spånga.

Robin Sherlock Holm

Gör: Är en 20-årig regissör från Spånga.

Aktuell: I februari vann han pris med sin första långfilm "Ticket holders or: A Metaphysical Journey Through a Cineast's Brain", ett mörkt drama. I rollerna syns bland annat Viktor Åkerblom och André Sjöberg.

Bakgrund: Trots sin ringa ålder har Robin hunnit jobba bakom kameran både med filmer och serier. Han har också läst film i New York.

Kuriosa: Robin delar filmintresset med sin far, Spångafilmaren Richard Holm.

Visa merVisa mindre