FILM: Se Jonas korsa Östersjön – på paddelbräda

28 mil på 43 timmar - paddlandes på en sup-bräda över Östersjön. Efter att ha klarat den imponerande utmaningen siktar Jonas Böhlmark redan mot nästa.

  • Publicerad 16:39, 18 aug 2020

Det var en minst sagt mör Jonas Böhlmark, boendes i Hornsberg, som siktade land och landsteg i söndags i Åbo. Inte så konstigt.

Starten gick från Kapellskär på lördagen. 43 timmar och 28 mil senare på sin sup-bräda, inhandlad i matbutik för 3 000 kronor, nådde han målet.

– Jag tror ingen har gjort något liknande. När jag kom i mål skrek jag inte av lycka utan bara av att få vara i mål. Som att man hade överlevt, säger han.

Tiden efter målgång har bestått av att ta igen sömn, mat – och intervjuer. För strapatsen har blivit uppmärksammad på flera håll, något han själv inte riktigt räknat med.

Men det var inte den mediala uppmärksamheten som fick honom att testa gränserna. Han är elitskidåkare, där han bland annat riktat in sig på Vasaloppet (”som jag ledde 20 minuter förra året”) och driver även ett träningsföretag med sin sambo Isabelle Andréasson. Dessutom har brände han av sträckan Kungsholmen-Sandhamn på nio timmar och 40 minuter som uppvärmning - på paddelbrädan.

Följebåt

Ska tilläggas att han dessutom börjat med att träna med sup i år, bland annat kring Hornsberg.

– Jag skulle kunna klara Vasaloppet eller Iron man utan att träna. Men en sån här grej måste man träna för. Jag älskar att träna och att ha ett mål att träna mot är fantastiskt för mig, säger han.

– Bara att fixa grejen kändes som en cool utmaning. När jag tog mig till Sandhamn kände jag att jag skulle klara det. Jag ville göra något som ingen skulle vilja göra om. Men det var riktigt grisigt.

UTMANING. Jonas Böhlmark fick sällskap av några Finlandsfärjor längs vägen. Foto: Florian Voss

Under resan mot Åbo ackompanjerades han av en följebåt, där vännerna ombord bland annat bjöd på skönsång. I övrigt var det bara fokus på varje paddeltag, berättar Jonas. En gång i timmen pausade han på brädan för att trycka i sig chips, mat (snabba kolhydrater) och fylla på med vätska för att orka.

Under nattimmarna var det pannlampa på och följa båten som gällde.

– De första 24 timmarna var det medvind och då går det bra. Men i motvinden tog jag mig knappt framåt och det var höga vågor, säger Jonas.

Vad var värst?

– Det som var jobbigast var nog sömnbristen, att vara vaken i 43 timmar och anstränga sig maximalt. Det värsta var annars när min bästa kompis Axel blåljög när det var åtta mil kvar och han sa två till mig. En mil på sup-bräda tar två timmar så då var det 16 timmar kvar…Det är ganska stor skillnad.

Har du förlåtit honom?

– Ja, men jag har tänkt att han ska få någon form av böter. Han fick ju betalt för att följa med, haha.

Men tro inte att Jonas slår sig till ro. Han har redan en ny utmaning på gång.

– Jag kommer presentera den fem dagar innan så ingen annan tar idén. Jag vet inte hur många idioter det finns i världen men många vill säkert göra något speciellt och det gäller att komma på något unikt. Men det kommer bli värre, Finlandsresan var en uppvärmning.

ÖDE. Östersjön i solnedgången. Foto: Florian Voss

Älskar att träna

Namn: Jonas Böhlmark

Bor: Hornsberg tillsammans med sin sambo Isabelle Andréasson.

Gör: Elitskidåkare och driver ett träningsföretag som personlig tränare och håller gruppträningar: "Jag älskar att träna"

Mer: För mer bilder och information kring resan över Östersjön, gå in på @jonasbohlmark på Instagram.

Visa merVisa mindre