FILM: Nu testas nya tunnelbanetågen på dagtid

De nya C30-tågen kan snart sättas in i trafik. Men redan nu kan resenärer se dem susa förbi i stadens tunnlar på dagtid. Så här såg det ut när vi fick en provåktur.

  • Publicerad 12:28, 23 okt 2019

För drygt ett år sedan kom den första vagnen av de nya C30-tågen som ska trafikera röda linjen. Så här långt har tre tåg kommit till staden för provkörning vilket hittills har skett på nätterna.

Men nu börjar de nya tunnelbanetågen att testköras även dagtid som ett av de sista stegen innan de sätts in i trafik.

– Det är över 20 år sedan Stockholm fick nya tåg. Därför känns det jättekul att vara en del av den här processen. Extra glädjande är att tågen nu kan börja synas på dagtid, vilket är en milstolpe i sig, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm.

Snart rullar nya t-banetågen på dagtid

Totalt ska det bli 48 tåg, (96 vagnar) och alla ska vara levererade 2022 enligt SL.

Vagnarna är 70 meter långa, rymmer 140 sittande och 490 stående passagerare, sittplatserna har blivit färre för att få in fler resenärer. Dessutom finns det bland annat luftkonditionering, digitala informationsdisplayer, realtidskameror i de nya tågen.

Tidigare var målet att de skulle sättas in i trafik under hösten. Men nu är nya budet att det ska ske i början av nästa år. Förseningen beror bland annat på att man behöver utbilda förare och anpassa depåer.

Kostnaden är beräknad till 5 miljarder.

Nu ska de nya tunnelbanetågen testköras på dagarna. Foto: Albin Tingstedt