Vill man få en känsla av efter-apokalyps kan man spana in den gamla av- och påfarten vid Kristinebergsmotet. Den byggdes om för några år sedan för att bereda plats för bland annat nya kontor, men då dessa stött på patrull ligger asfalten kvar.

Men inte oanvänd.

I ena delen ser det ut som att det byggts en liten pirat-skatepark, det har målats på asfalten och de som färdas söderut på E4/E20 kan se de stora bokstäverna ”Special” ståendes. Det är Patrik Qvist, a k a plastmuggskonstnären, som ligger bakom det senare som dök upp i september.

https://www.mitti.se/nyheter/exklusivt-intervju-med-plastmuggskonstnaren/aRKpcE!rrkcK5fqmzq18USGVbXmYQ/

Bokstäverna Special är ett tidigare verk och en hyllning till platsen och en sorts utveckling av plastmuggskonsten, enligt honom.

– Det är en speciell plats. När man jobbar med stadsplanering så försöker man bygga in ytor för kreativa verksamheter, men problemet är att de aldrig blir tillgängliga för de som vill göra något. Men den här platsen är det. Tillåtande, säger Patrik.

– Det är en fantastisk plats, en av få platser i innerstaden som fortfarande är någon form av gränsland mellan det ena eller det andra. Vi behöver flera såna i Stockholm. Det är inte bara jag som har gjort saker där, säger han.

Och förra helgen var det dags igen. Verket ”Cambio de Santido” med 68 eldringar, arrangerade av stenar han hittat på platsen.

– När man åker på motorvägen i Spanien står det där man har möjlighet att köra av och vända. Men det kan också betyda att man kan ändra sin uppfattning om något. Jag tyckte det var en fin titel eftersom det är på en på- och avfartsramp. Sedan har jag jobbat mycket med klimat- och miljörelaterade frågor och en förändring av attityden vore ju bra, säger konstnären om verket.

– Jag gjorde det för att aktivera den här platsen, och kanske göra den mer inbjudande. Att lägga stenar i olika formationer är något primitivt som vi alltid har hållit på med. När jag kommer till en sån här plats får jag alltid en impuls att arrangera eller ”städa” den.

Har du fler verk där på gång?

– Inte just nu, kanske i vår. Men det beror lite på. Nu är jag mest nyfiken på hur länge stencirklarna får vara kvar, så jag tänkte vänta och se. Eller om någon annan gör något.