FILM: Här tar eldig gatukonst över öde motorvägsramp

En öde motorvägsramp har blivit plats för gatukonst. Det senaste verket 68 eldringar – signerat platsmuggskonstnären Patrik Qvist.

  • Publicerad 15:08, 9 nov 2020

Vill man få en känsla av efter-apokalyps kan man spana in den gamla av- och påfarten vid Kristinebergsmotet. Den byggdes om för några år sedan för att bereda plats för bland annat nya kontor, men då dessa stött på patrull ligger asfalten kvar.

Men inte oanvänd.

I ena delen ser det ut som att det byggts en liten pirat-skatepark, det har målats på asfalten och de som färdas söderut på E4/E20 kan se de stora bokstäverna ”Special” ståendes. Det är Patrik Qvist, a k a plastmuggskonstnären, som ligger bakom det senare som dök upp i september.

Exklusivt: Intervju med plastmuggskonstnären

GATUKONST. Patrik Qvist ligger bakom plastmuggskonsten och nu även flera verk på den öde ´motorvägsrampen i Kristineberg. Foto: Patrik Qvist/Jann Lipka

Bokstäverna Special är ett tidigare verk och en hyllning till platsen och en sorts utveckling av plastmuggskonsten, enligt honom.

– Det är en speciell plats. När man jobbar med stadsplanering så försöker man bygga in ytor för kreativa verksamheter, men problemet är att de aldrig blir tillgängliga för de som vill göra något. Men den här platsen är det. Tillåtande, säger Patrik.

– Det är en fantastisk plats, en av få platser i innerstaden som fortfarande är någon form av gränsland mellan det ena eller det andra. Vi behöver flera såna i Stockholm. Det är inte bara jag som har gjort saker där, säger han.

SPECIELL. Patrik Qvist tycker platsen är fantastisk och det här verket är en hyllning till den. Foto: Per Brandt

FLER. Ett annat av Qvists konstverk på platsen Foto: Patrik Qvist.

Och förra helgen var det dags igen. Verket ”Cambio de Santido” med 68 eldringar, arrangerade av stenar han hittat på platsen.

– När man åker på motorvägen i Spanien står det där man har möjlighet att köra av och vända. Men det kan också betyda att man kan ändra sin uppfattning om något. Jag tyckte det var en fin titel eftersom det är på en på- och avfartsramp. Sedan har jag jobbat mycket med klimat- och miljörelaterade frågor och en förändring av attityden vore ju bra, säger konstnären om verket.

– Jag gjorde det för att aktivera den här platsen, och kanske göra den mer inbjudande. Att lägga stenar i olika formationer är något primitivt som vi alltid har hållit på med. När jag kommer till en sån här plats får jag alltid en impuls att arrangera eller ”städa” den.

Har du fler verk där på gång?

– Inte just nu, kanske i vår. Men det beror lite på. Nu är jag mest nyfiken på hur länge stencirklarna får vara kvar, så jag tänkte vänta och se. Eller om någon annan gör något.

VY. Så här såg det ut när konstverket tändes. Foto: Jann Lipka

Överklagade planer

Enligt Patrik Qvist ville han passa på att göra konstverket då han fått uppgifter om att staden skulle sätta igång arbete på platsen i vår. Men så är det inte. Detaljplanen för området är överklagad och innan det finns en sådan som har vunnit laga kraft kommer inga arbeten att ta göras i området enligt exploateringskontoret så den gamla av- och påfartsrampen ser ut att bli kvar ett tag till.