FILM: Här önskar mini-grävlingar god Jul på Kungsholmen

God Jul från oss alla, till er alla och något roligt att titta på i pandemitider. Det önskar mini-grävlingsparet som nyligen flyttat in på Norr Mälarstrand.

  • Publicerad 15:20, 18 dec 2020

Miniatyrrestauranger och butiker signerade Anonymouse i Malmö och Lund har fått ett otroligt genomslag de senaste åren. Men mini-trenden har även synts i Stockholm, bland annat på Söder med ett vinterlandskap för tomtemöss på ett elskåp.

Stulet pepparkakshus fick Söder att gå samman

Nu har det ploppat upp även på Kungsholmen.

Men den som har passerat Norr Mälarstrand 30 kan ha gått förbi dem utan att se, för det gäller att hålla näsan och ögonen nedåt backen för att se det nyinflyttade paret Grävling där de står bland mossa och flugsvamp.

Det är Norr Mälarstrands blommor, som drivs av Mikaela Hjelm och Linnea Haver, som ligger bakom den lilla installationen som dök upp i lördags.

– Det var våra kollegor här som tyckte att vi skulle hitta på något roligt i dessa tider för att göra folk lite glada. Det är en kul grej, man kanske går förbi här och upptäcker det på sin promenad eller vill gå hit med barnen. Alla behöver lite glädje, säger Mikaela.

Än så länge är det bara herr och fru Grävling, men det kan bli fler enligt Mikaela.

Från förbipasserande och på sociala medier har de fått mycket glada tillrop för initiativet. Det är första året de gör något liknande men det låter redan som att det kan bli tradition.

– Det var någon som skrev och skämtade om vad det var för kvadratcentimeter-pris. Det är många som har kommenterat inlägget och skrivit att de ska kila förbi och vi hoppas ju att folk ska komma förbi. Det är ju roligt också att det har fått stå kvar, att ingen har tagit bort eller haft sönder det, säger Mikaela.

MINI-JUL. Grävlingsfamiljen som Mikaela Hjelm och Norr Mälarstrands blommor ligger bakom. Foto: Pekka Pääkkö