FILM: Här körs SL:s nya tunnelbanetåg

Sedan en tid tillbaka testkör SL sin nya tunnelbanevagn C30 i Stockholm. Mitt i natten susade det nya tåget förbi Fridhemsplans tunnelbanestation.

  • Publicerad 07:50, 4 dec 2018

I juni 2018 kom det första exemplaret av SL:s nya C30-vagn till Stockholm. Totalt är det 96 vagnar beställda. Tre stycken har levererats och vagnarna testkörs nu för fullt.

– Ja, tågen testkörs när det inte är någon annan trafik igång. Det som testas är bland annat hur mycket tågen låter, hur mycket det vibrerar i marken samt hur komforten är inne i tåget, säger Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL.

Nu visar SL upp nya t-banetåget

Testerna startade under hösten och kommer fortsätta under 2019.

– Vi behöver testköra de här nya vagnarna i lugn och ro för att se att allt fungerar, säger Aleksander Krajisnik.

Stockholms nya t-banetåg får designpris – här är detaljerna

En stockholmare som stod på perrongen vid Fridhemsplan när det nya tåget susade förbi vid midnatt förra torsdagen var Mattias Knutson. Han tog snabbt tog upp mobilen och lyckades filma den nya t-banevagnen.

– Jag blev nästan lite chockad. Det susade förbi helt nedsläckt och utan passagerare, jag hade typ hjärtklappning i en timme efteråt, säger Mattias som tycker att det är extra kul att de nya vagnarna ska gå på röda linjen.

– Dels är det den bästa linjen, dels är det min linje. Som hemkär stockholmare och lokalromantiker tycker jag tunnelbanan är viktig. Det är något man åker med i vått och torrt och man får en relation till tunnelbanan.

Av det lilla du såg, vad tycker du om det nya tåget?

– Det såg väldigt modernt ut och gav en kontinental känsla. Samtidigt var vagnen lite tubformad och påminde i färgerna om pendeltåg, vilket jag inte gillar. Det blir fyra av fem i betyg, säger Mattias.

Trafikstarten för de nya C30-tågen är planerat till hösten 2019. År 2022 planeras alla 96 C30-vagnar vara levererade.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

NYA TÅGET. SL:s nyinköpta C30-vagn susade förbi Fridhemsplans perrong mitt i natten. Foto: Bombardier