Action. Hedvig Cedemar tar stuntgrepp på Vanessa Li när de spelar in sin film om mobbning på Engelbrektsskolan. På andra bilden skådespelaren Timothy Dalton och stuntmannen Lars Lundgren, som besökte Engelbrektsskolan, från Bondfilmen "Licence to Kill" från 1989. Foto: Sanna Källdén / Privat

FILM: Eleverna övar stunts på lektionstid – med äkta Hollywood-stuntman

Fall på luftkudde och fejkade slagsmål. Det är lektioner utöver det vanliga när bild/film/design-eleverna på Engelbrektsskolan får lära sig stunttricks av riktiga stuntmän.

  • Publicerad 16:54, 28 sep 2016

Först känns det konstigt att låtsasslå varandra, men nu har vi gjort det några gånger så nu är det bara roligt.

Den rejäla luftkudden står uppblåst i idrottshallen på Engelbrektsskolan. Någon meter upp står eleverna. En i taget faller de baklänges ner på kudden med "rätt" teknik.

– Det kändes häftigt när man gjort det, det var coolt när man landade, säger Hedvig Cedemar, som går i 9:an.

Övningen är en del i undervisningen för eleverna som går i årskurs 6 och 9 i profilen bild/film/design. Den här terminen fördjupar de sig i film, de började med att gå igenom filmhistoria och nu är det alltså dags för att lära mer om actionfilm.

Och vad är väl actionfilm utan stunttricks? Därför har skolan ett samarbete med Svensk-amerikanska stuntskolan, som besöker eleverna vid fem tillfällen.

– Vi tränar dem i fight-teknik för film och teater, vilket är annorlunda jämfört med vilken kampsport som helst. Det är kameravinklar som avgör om det är en träff eller inte, 98 procent i fight-scener handlar om agerande, säger Lars Lundgren, en av stuntkoordinatorerna som är på plats från Svensk-amerikanska stuntskolan.

Han har sysslat med stunt i 49 år, varav 24 år i Hollywood, och har synts i filmer som till exempel James Bond-rullen "Licence to Kill".

Filmar stunttricks

När eleverna har fallit på kudden och fått insikt i hur det går till när man gör olika fall-scener fortsätter de med att filma sina egna kortfilmer med fokus på stunttricks.

Hedvig Cedemar och hennes kompisar gör en film som handlar om mobbning. Efter att mobbaren har tagit den utsatta tjejens väska och hällt ut innehållet blir det slagsmål. Tjejerna får användning av vad de har lärt sig och filmar i olika vinklar.

– Först känns det konstigt att låtsasslå varandra, men nu har vi gjort det några gånger så nu är det bara roligt. Men det är svårt att få det att se verkligt ut.

Hon tycker att skolans bild/film/design-profil är seriös och att det är många som tar den på allvar. Att få lära sig om olika genrer, som nu action, är bra.

– Det är jätteroligt, men det är kanske inte riktigt min grej med stunts och så. Jag tycker det är roligare med teater utan action, säger hon och tillägger att hon hoppas på att jobba som skådespelare i framtiden.

Action. Tyra Jonsäter, Tyra Björkén och Nelly Hallgren spelar in sin stuntscen i gympasalen på Engelbrektsskolan. Foto: Sanna Källdén

Hedvig Cedemar tar stuntgrepp på Vanessa Li när de spelar in sin film om mobbning på Engelbrektsskolan. Foto: Sanna Källdén

Tyra Jonsäter, Tyra Björkén och Nelly Hallgren spelar in sin stuntscen i gympasalen på Engelbrektsskolan. Foto: Sanna Källdén

Skådespelaren Timothy Dalton och stuntmannen Lars Lundgren från Bondfilmen "Licence to Kill" från 1989. Foto: Privat