Film: Beslutet om hyresrätterna skapar debatt

Reaktionerna fortsätter trots beslutet om försäljningen av Sollentunahems hyresrätter. Att kommunen väljer att ta dialogen i efterhand upprör.

  • Publicerad 11:01, 22 dec 2016

Lokaltidningen Mitt i Sollentuna lade i går upp webb-filmen ”Försäljningen av 2000 hyresrätter” på Facebook. Det handlar om protester från hyresgästföreningens medlemmar i samband med att beslutet om försäljningen av Sollentunahems 2000 hyresrätter.

LÄS MER: Protestlista mot Sollentunahems försäljning

Det är ett märkligt resonemang att inte ha dialog och informera berörda förrän besluten är fattade

Frågor och åsikter som dyker upp rör hur mycket de nya 1 500 kommer att kosta, att det är svårt för unga att få tag i bostäder, att hemlösa och missbrukare behöver kommunala ”träningslägenheter” som bostadsrättsföreningar inte är ”lika pigga på”.

Hyresgästföreningen Sollentunas ordförande Janet Sibose tycker att det är bra att 1500 nya byggs men menar att det går snabbare att sälja än att bygga nya.  Hon har tidigare också kritiserat att det gått snabbt från att förslaget togs till beslut ska fattas och ifrågasätter att föreningen inte bjudits in till samtal med kommunen. Vidare att kommunen inte deltagit när de bjudit in till möte.

LÄS MER:Hyresgästföreningen: ”Vi är jätteroliga”

Henrik Thunes (m), kommunalråd, svarar mot kritiken via en telefonintervju med Mitt i Sollentunas reporter.

För att föregripa de politiska besluten, det är ju också att inte respektera demokrati

Att respektera politiska beslut

Sammanfattningsvis framkommer att kommunalrådet ser fram emot debattkvällar efter att beslutet tagits och upplever att hyresgästföreningen ser positivt på detta också. Enligt honom ska berörda informeras , enligt kommunallagen, under processens gång, men att det alltid kommer att finnas synpunkter på ”varför tog man inte debatten med oss?”.

– Nu är det viktiga här att besluten är fattade, och när politiska beslut är fattade, så är det också viktiga att ta tät för att informera och kommunicera vad det faktiskt innebär. För att föregripa de politiska besluten, det är ju också att inte respektera demokrati, säger Henrik Thunes i intervjun.

LÄS MER: Nu är det klart – Sollentunahem säljer

 

Sociala nät-reaktioner

Reaktionerna lät inte vänta på sig. En person skriver på Mitt i Sollentunas facebooksida: ”Det är ett märkligt resonemang att inte ha dialog och informera berörda förrän besluten är fattade. Det brukar inte vara så t ex vid förändringar som rör skolan.”

En annan: ”För att en demokrati ska fungera måste oppositionen kunna organisera sig på samma villkor som majoritet partierna.”

Positiva röster om försäljningen

Det finns också flera röster i sociala medier som tycker att försäljningen är bra för Sollentuna, och behövs:

”Mycket bra att lösgöra kapital till nybyggnation.
Husen kommer ju inte försvinna”

Kul. Kommunen får 1500 nya bostäder och vissa andra lokaler! Jättebra!”

Det gör väl inget om det blir 1 500 bostadsrätter eller om det blir 1 500 hyresrätter. Det är bostäder lika fullt.”

kommer

Efter helgerna kommer de kommunala bolagsstyrelserna och Sollentunahem titta på vika lägenheter som är aktuella för försäljning.

 

LÄS MER: Nu är det klart – Sollentunahem säljer
LÄS MER: Protestlista mot Sollentunahems försäljning
LÄS MER Vill sälja tusentals av Sollentunahems lägenheter
LÄS MER:Hyresgästföreningen: ”Vi är jätteroliga”
LÄS MER: Bostadsrättsföreningar rasar mot kommunen

 

 

 

Hundbajs i träden en protest mot brist på papperskorgar

Nyheter Hänger och dinglar i Rösjöskogen Den senaste tiden har träden i Rösjöskogen ”smyckats” med hundbajspåsar som hänger och dinglar i grenarna. Troligen är det inte lättja som ligger bakom, i stället ska det handla om en protest mot...fredag 5/3 9:10