Täbybo. Kenneth har bott i Grindtorp sedan han var liten. Foto: Lotten Engbom

Filipstads kommunalråd: "Täby försöker skjuta över ansvaret"

Täbybon Kenneth Forsman fick tips av kommunen att det fanns lediga lägenheter i Filipstad. Men kommunalrådet där är kritisk till kommunens sätt att agera.

  • Publicerad 12:51, 19 jan 2018

Täby Nyheter skrev i början av veckan om Kenneth Forsman, 54, som efter fyra år i en träningslägenhet i Grindtorp nu står utan boende.

LÄS MER: Kenneth tvingas bort från Täby: Tipsas om Filipstad

I ett brev från kommunen uppmanar de honom att aktivt söka andra boenden. "I dagsläget vet vi på Socialtjänsten att det finns lägenheter lediga i Filipstads kommun, om det är möjligt så kanske du även kan titta på det".

– Jag har aldrig varit i Filipstad. Vad ska jag göra där? Täby är ju jag. Jag är uppvuxen här men nu vill de ha mig så långt bort som möjligt, säger Kenneth.

Men Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S) riktar kritik mot Täby kommun i Svt.

– Det är ett utslag av den bostadssegregation som sker i Sverige där lågskattekommuner gör det ganska enkelt för sig och inte tar ansvar för sin egen bostadsbrist, säger Per Gruvberger och fortsätter:

– Alla är givetvis välkomna till Filipstad. Men jag tycker att varje kommun ska ta ansvar för sina egna invånare och inte skjuta över ansvaret på andra kommuner.

Thomas Nilsonne (M), ordförande i socialnämnden i Täby har själv pratat med Filipstads kommunalråd.

– Jag har ringt Per Gruvberger och sagt att det inte finns något politiskt direktiv att vi inte ska ta hand om våra invånare, säger han

– Jag har full förståelse för Pers reaktion, det är inte meningen att vi inte ska ta ansvar för våra medborgare.

Han menar att ni inte tar ansvar för er egen bostadsbrist?

– Vi skjuter inte över våra kommuninvånare på andra kommuner. Dock är det svårt att hitta lägenheter i Stockholm. Det är en del fastighetsägare i landet med lediga lägenheter som informerar social omsorg om detta.

– Då kan det vara så att en socialsekreterare varit övernitisk och informerat om att här och där kan du söka.

Men ni tipsar om att söka boende i Filipstad - är inte det samma sak som att skjuta över ansvaret på en annan kommun?

– Det beror på hur pass serviceminded en kommun ska vara. Ett alternativ är att säga "nej vi har inga bostäder men självklart tar vi ansvar för att du har någonstans att sova". Informerar man om var det finns bostäder har jag full förståelse för att den kommunen känner att vi skyfflar över problemet.

– Det är en fin balansgång. Man måste ha den där fingertoppskänslan. Men det är glasklart - vi har ansvar för våra medborgare och det ansvaret ska vi ta.

Hur tar ni det ansvaret?

– Vi har ansvar för alla personer som inte själva kan hitta ett boende. Då är det tak över huvudet som gäller.