Färgkoordinerat. Filippa Dynesius har hittat det perfekta sommarjobbet - att fixa fint i folks garderober. Foto: Privat

Filippa fixar fint i öns garderober

När Filippa Dynesius, 15 hade svårt att få extrajobb på grund av sin ålder fixade hon ett eget. – Man får tänka utanför boxen. Vem vet, det kanske blir en hit, säger hon.

  • Publicerad 16:15, 7 maj 2021

Jag fick 200 likes och fem som hörde av sig och ville ha hjälp samma kväll.

Att rensa i röran, färgkoordinera, hänga och vika.

Det har blivit business för 15-åriga Filippa Dysenius från Hersby som rensar och städar garderober som jobb.

– Det började med att jag ville ha ett extraknäck. Som 15-åring är det väldigt svårt. Man är för ung, säger Filippa som går i åttan på Torsviks skola.

Hon funderade över saker som hon gillar att göra och som folk skulle kunna behöva hjälp med.

Gjort revolt

– Jag älskar kläder och jag älskar att rensa. Min familj gillar att ha det undanplockat och fint men deras garderober är inte så strukturerade.

– Det har jag gjort lite revolt mot. När jag har det städat på mitt rum blir jag lugn och kan fokusera på annat.

Filippa har tidigare använt en lokal Facebookgrupp för att erbjuda sig att jobba som barnvakt och hundvakt. Men när hon gjorde ett inlägg om att hon kunde städa och rensa i Lidingöbornas garderober flög det direkt.

– Samma kväll fick jag 200 likes och fem som hörde av sig och ville ha hjälp.

Tror du att dina kunder håller ordningen när du har städat?

– Det är det största uppdraget för dem när jag är klar. Men det blir lättare om det är luftigt och man har kläder i garderoben man faktiskt använder.

Hur organiserar du kläderna?

– Först rensar jag tillsammans med kunden. Det är bättre både för miljön och en själv att skänka bort kläder man inte använder.

– När jag organiserar tycker jag att det är mest tillfredsställande att sortera efter färg. Jag blandar inte heller tjocktröjor och blusar. Men så lyssnar jag så klart också på hur kunden vill ha det.

Hur lång tid tar det?

– Det är lite olika, det beror på hur stor garderoben är. En vanlig walk in-closet kanske tar tre, fyra timmar. Längst tid tar det att rensa.

Har du något tips till jämnåriga för att hitta ett bra extraknäck?

– Visa framfötterna och ta saken i egna händer. Tänk utanför boxen; marknadsför dig själv om du har något du älskar att göra som andra kan vara hjälpta av. Vem vet, det kanske blir en jättehit?

60 sommarjobb

Ldingö stad erbjuder i år 60 sommarjobb till ungdomar som slutat nioan, går på gymnasiet eller som just har avslutat sin gymnasieutbildning.

Jobbar. Filippa Dynesius initiativ gav henne extrakäck direkt. Foto: Privat

Filippas tips för en fin garderob

Det är bättre att ha en luftig garderob med få plagg man använder än massvis med plagg som ligger och dammar på hyllorna. Skänk bort sådant du inte använder.

Basicplagg i mängder är vanligt att folk samlar på sig. Gå igenom alla dina svarta och vita t-shitst. Använder du verkligen alla?

Alla behöver olika många plagg i garderoben. Tänk fem av varje sort: fem kjolar, fem jeans och så vidare.

Tillåt dig att behålla något nostalgiplagg – men inte allla.

Visa merVisa mindre