Att rensa i röran, färgkoordinera, hänga och vika.

Det har blivit business för 15-åriga Filippa Dysenius från Hersby som rensar och städar garderober som jobb.

– Det började med att jag ville ha ett extraknäck. Som 15-åring är det väldigt svårt. Man är för ung, säger Filippa som går i åttan på Torsviks skola.

Hon funderade över saker som hon gillar att göra och som folk skulle kunna behöva hjälp med.

Gjort revolt

– Jag älskar kläder och jag älskar att rensa. Min familj gillar att ha det undanplockat och fint men deras garderober är inte så strukturerade.

– Det har jag gjort lite revolt mot. När jag har det städat på mitt rum blir jag lugn och kan fokusera på annat.

Filippa har tidigare använt en lokal Facebookgrupp för att erbjuda sig att jobba som barnvakt och hundvakt. Men när hon gjorde ett inlägg om att hon kunde städa och rensa i Lidingöbornas garderober flög det direkt.

– Samma kväll fick jag 200 likes och fem som hörde av sig och ville ha hjälp.

Tror du att dina kunder håller ordningen när du har städat?

– Det är det största uppdraget för dem när jag är klar. Men det blir lättare om det är luftigt och man har kläder i garderoben man faktiskt använder.

Hur organiserar du kläderna?

– Först rensar jag tillsammans med kunden. Det är bättre både för miljön och en själv att skänka bort kläder man inte använder.

– När jag organiserar tycker jag att det är mest tillfredsställande att sortera efter färg. Jag blandar inte heller tjocktröjor och blusar. Men så lyssnar jag så klart också på hur kunden vill ha det.

Hur lång tid tar det?

– Det är lite olika, det beror på hur stor garderoben är. En vanlig walk in-closet kanske tar tre, fyra timmar. Längst tid tar det att rensa.

Har du något tips till jämnåriga för att hitta ett bra extraknäck?

– Visa framfötterna och ta saken i egna händer. Tänk utanför boxen; marknadsför dig själv om du har något du älskar att göra som andra kan vara hjälpta av. Vem vet, det kanske blir en jättehit?