Kyrkan stod klar på 30-talet. Nu kan församlingen tvingas lämna. Foto: Mostphotos

Filadelfiakyrkan kan tvingas lämna stan

Filadelfiakyrkan på Rörststrandsgatan vill bygga om, men får nej från både staden och Stadsmuseet. Nu kan kyrkan tvingas lämna sina lokaler för gott. – Vi kan inte lägga miljoner på museiverksamhet, säger församlingsföreståndaren Niklas Piensoho.

  • Publicerad 11:53, 14 dec 2018

Filadelfiakyrkan har velat bygga om sina lokaler på Rörstrandsgatan i flera år. Sedan 2014 har församlingen utrett en totalrenovering som innebär att kyrkosalen flyttas upp ett våningsplan.

Bygget skulle ge mer plats åt kyrkans sociala verksamhet på gatuplanet.

– Församlingens arbete skiljer sig markant från 30-talet då kyrkan byggdes och vi behöver anpassa oss. Församlingen är inte bara en mötesplats för gudstjänst längre utan ett stort vardagsrum från hela Stortstockholm, säger Niklas Piensoho, församlingsföreståndare i Filadelfiakyrkan.

Stoppas av staden

Men församlingen får nej från både staden och Stadsmuseet. I en skrivelse till stadsbyggnadsnämnen skriver staden att ombyggnationen riskerar att förvanska byggnaden för mycket.

Enligt Stadsmuseet skulle renoveringen förstöra viktiga kulturhistoriska värden.

– Det är obegripligt, kyrkan är inte en plats för allmänheten på det sättet som man påstår. För oss är kyrkan oerhört symbolisk inte för sin arkitektur utan för vad den betytt för pingströrelsen, säger Niklas Piensoho.

Kan överklaga

Nu kan kyrkan tvingas lämna. Enligt Niklas Piensoho finns ingen möjlighet för församlingen att vara kvar om ombyggnationen stoppas.

– Även om vi i församlingen vill vara kvar kan vi inte lägga miljoner per år på att bedriva en museiverksamhet. Vi kommer att pröva det här hela vägen juridiskt om det behövs, säger han.

Tar beslut i dag

Vad som händer med fastigheten om församlingen lämnar är för tidigt att säga.

– Kyrkan har 2200 sittplatser och  skulle mycket väl kunna konkurrera med platser som Cirkus. Men vi har inte öppnat den dörren. Det vi vill är att vara kvar, säger Niklas Piensoho.

Ärendet togs upp i stadsbyggnadsnämnden på fredagen, 14 december. Politikerna beslutade då att dra tillbaka ärendet för att göra kompletteringar.