Figen fixade Stadsteatern till Årsta

Folkets hus föreståndare Figen Solmaz fixade Stadsteatern till Årsta. När de flyttar härifrån ska Folkets hus fortsätta att erbjuda ett teaterprogram i Årsta. – Det är världens chans för oss och vi tänker utnyttja det, säger Figen Solmaz.

  • Publicerad 14:57, 24 jan 2019

Idag, den 24 januari, har Stadsteatern premiär med föreställningen ”Bang” i Årsta. Röda mattan rullas ut vid entrén och det kommer att minglas i foajén inne i bibliotekshuset.

Under ett och ett halvt år kommer Stadsteatern att sätta upp föreställningar i Årsta, under tiden som Kulturhuset renoveras. Det är mycket tack vare Figen Solmaz, föreståndare för Årsta Folkets hus, som verksamheten hamnade i just Årsta. Hon har tidigare arbetat som teaterproducent och har många kontakter i teatervärlden.

– Vice teaterchefen på Kulturhuset Stadsteatern och jag har sytt ihop det här, säger Figen Solmaz.

Figen Solmaz brinner för scenkonst och hon vill att Årsta Folkets hus ska vara en mötesplats för orten. Det framförde hon redan när hon tillträdde som föreståndare för Årsta Folkets hus, våren 2017.

– Om vi har en teater ska den användas som teater. Vi har ett stort upptagningsområde – vi räknar med 100 000 personer i närområdet som inte har någon annan möteslokal.

Figen Solmaz, föreståndare för Årsta Folkets hus, vill se en levande teaterscen i Årsta även när Stadsteatern flyttat tillbaka till stan.

Föreställningar även framöver

När Årsta Folkets hus fyllde 40 år i november kom 1 500 personer till jubileumsfirandet.

– Vi frågade vad de vill se. Många efterfrågade mer publika evenemang. Det saknas en teater, särskilt för barn och unga, säger Figen Solmaz.

Teaterlokalen har mest använts som replokal. Men inför Stadsteaterns entré har lokalen rustats upp, all el har bytts ut och belysningen renoverats. När Stadsteatern flyttar ut om ett och ett halvt år lämnar de kvar all utrustning.

Det är världens chans för oss och vi tänker utnyttja det tillfället.

Figen Solmaz, föreståndare Årsta Folkets hus.

– Det är världens chans för oss och vi tänker utnyttja det tillfället. Under det här året kommer det att komma människor från hela Stockholm till Årsta och vi vill behålla dem. Min tanke är att vi ska samarbeta med andra aktörer, stora institutioner och privata teatrar och erbjuda ett program även i fortsättningen, säger Figen Solmaz.