Fick tillbaka sin flaskpost – efter 19 år

Som 13-åring slängde Isabell sin flaskpost i vattnet utanför Idö. Men nu – 19 år senare – har flaskan med brevet hittats helt intakt. ”Det var nästan lite chockartat när jag fick samtalet," säger hon.

  • Publicerad 10:48, 17 mar 2015

Året var 1996. Isabell Wärmé var då i 13-årsåldern och på väg ut till Idö i Stockholms skärgård tillsammans med sina föräldrar.

Isabell passade på att skriva ett brev med en hälsning till vem som än skulle hitta det, och slängde det överbord som flaskpost.  

Tiden gick.

Men nu 19 år senare har flaskan hittats. Och den var helt intakt.

Trodde knappt det var sant

– För några veckor sedan ringde en kvinna mig som presenterade sig som Malin, hon berättade att hon tillsammans med sina barn hade hittat flaskposten och frågade om det var något jag kände igen, berättar Isabell.

Först tyckte Isabell allt lät väldigt konstigt. Hon kunde inte minnas att hon skrivit någon flaskpost.

Men hennes namn, och adress på den tiden som stod i brevet, stämde.

– Jag var tvungen att fråga mina föräldrar och de i sin tur berättade att vi faktiskt befann oss på väg ut mot Idö då. Det kändes otroligt att den här stora gamla glasflaskan hade klarat sig utan att gå sönder alla dessa år, säger hon.

Roligt men vemodigt

– Det var så klart jätteroligt att de hittat min flaskpost, men det kändes samtidigt nästan lite vemodigt. Man var 13 år då, det har gått så lång tid, vad har hänt med ens liv, man blev lite nostalgisk.

Det var Malin Orebäck med sina två söner som hittade flaskposten på ön Äspholmen.

– Vi tog en vårpromenad runt ön och där vi gick just då var vattnet ovanligt lågt, så vi började leta efter en liten helikopter vi hade som flög bort i somras, säger Malin.

Men istället hittade de flaskposten.

– Man trodde knappt att det verkligen var en flaskpost, men det var det. Barnen tyckte det var jättespännande. Vi lyckades öppna den och fick använda oss av en pincett för att veckla ut lappen, annars hade den gått sönder, så torrt var pappret.

Tillbaka efter 19 år

Malin och hennes man lyckades tack vare lite research på nätet och med Facebook till slut hitta Isabell Wärmé och ringde upp henne.

– Hon hade skrivit så duktigt på lappen, det var tydliga instruktioner vad man skulle göra om man hittade flaskposten. Lite uppfordrande, som bara en 13-åring kan vara, säger Malin Orebäck.

Malin med barnen träffade Isabell, det visade sig lustig nog att båda familjerna inte bor mer än tio minuter från varandra. I Hammarbysjöstad och Hammarbyhamnen.

Efter 19 år fick Isabell tillbaka sin flaskpost.