Pyrande eld trots eldningsförbud. Foto: Läsarbild Håkan Althén

Fick släcka pyrande brasa på Årsta holmar

Trots eldningsförbudet och stor brandfara gjorde Håkan Althén på onsdagen en otäck upptäckt – en pyrande eld på Årsta holmar. – Vi släckte med 100 liter vatten, berättar han.

  • Publicerad 14:22, 20 aug 2020

Håkan och hans vän hade tagit den lilla färjan ut till Årsta holmar för en utflykt när de kände brandlukt. På västra sidan av ön hittade de en eldplats som någon nyss lämnat.

Det småpyrde från området, ingen öppen eld men gott om pyrande kol. Elden var uppgjord i torvmark med stor risk för jordbrand. Jag tömde ca 15 ölburkar med vatten på eldplatsen, sedan gick vi till bryggan och informerade personalen på båten. Vi gick tillbaka till eldplatsen och tömde ca 100 liter vatten runt omkring på den torra torvmarken.

Efter den senaste värmeböljan råder eldningsförbud i Stockholms län och det är förbjudet att elda och grilla i naturen. Trots det får räddningstjänsten åka ut på en del bränder i stans parker och grönområden.

– Det är väldigt torrt så minsta lilla så börjar det brinna, säger Per Johansson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.