Stulen. 80-åriga Monica Abahams permobil stals i samband med ett inbrott i hennes permobilgarage. Foto: Stefan Källstigen

Fick sin permobil stulen – för andra gången

För andra gången på ett halvår har Monica Abrahamsson blivit bestulen på sin permobil. Nu verkar det som att en stöldvåg sköljer över Stockholmsområdet, men polisen har ingen statistik. – Det är ett utbrett problem. Det stjäls permobiler överallt, säger Göran Olsson som arbetar som reparatör av permobilgarage.

  • Publicerad 10:00, 8 aug 2022

Permobiler stjäls ofta. För ofta. Det är ett utbrett problem.

I mitten av juli stals farstabon Monica Abrahamsons, 80, permobil för andra gången på ett halvår. Efter det här inbrottet blir nu Monica fast i hemmet resten av sommaren.

– Min permobil är mina ben. Nu kan jag kan inte ens handla själv, säger Monica Abrahamson och förklarar att hon nu får ta hjälp för att klara av vardagen.

Hon har kört permobil, eller “moppe” som hon kallar det, i över tre år. Tack vare den kan hon leva ett så normalt liv som möjligt trots att hon är sjuk i både kol och diabetes.

”Hela sommaren förstörd”


Monica hade planerat på att ta permobilen till Skansen och badplatser i sommar. Men nu får hon tänka om.

– Hela min sommar är förstörd. Det är inte klokt att det här är andra gången som min permobil blir stulen. Det är så sorgligt när personer snor moppar från gamla och handikappade.

Inbrott i fyra garage


Samma natt som Monicas permobil blev stulen var det även inbrott i tre andra permobilgarage i Farsta. Ett av dessa garage tillhör Eva Viberg, 76. Just denna natt hade hon permobilen inne i sin lägenhet. Däremot stal inbrottstjuven laddaren till hennes permobil.

– Jag förstår inte varför man gör livet så svårt för oss som använder permobiler. Vad de ska man med en laddare till? Förstår de inte att vi blir låsta till våra hem utan våra moppar? säger Eva Viberg.

Stöldvåg. I mitten av juli var det inbrott i fyra permobilgarage i Farsta. Foto: Stefan Källstigen

Körkort för permobiler

En permobil kan kosta mellan 14 990 och 34 990 kronor. Priset beror på hur snabbt och långt permobilen ska köras.

Det krävs att en person har en speciell anledning för att få en permobil (som hjälpmedel) av region eller kommun. Permobil som hjälpmedel är en del av hälso- och sjukvården och kan ingå i till exempel habilitering och rehabilitering.

En rullstol som drivs med elmotor och som kan köra i högst 20 kilometer i timmen räknas som cykel. Rullstolen måste därför ha minst en broms. Det krävs även att permobilen har strålkastare framtill, baklykta och reflex.

Trots att den eldrivna rullstolen betraktas som en cykel räknas den som kör sin eldrivna rullstol som gångtrafikant om färden sker i gångfart. Det betyder att permobilen får köras på gångbanor och övergångsställe gånghastighet.

Eldrivna rullstolar som kan köra över 20 kilometer i timmen räknas som mopeder. Därför krävs det att föraren har förarbevis eller körkort.

(Källa: 1177 och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande).

Visa merVisa mindre

“Utbrett problem”


Göran Olsson, reparatör av permobilgarage för företaget NDE Bygg AB, förklarar att permobil-stölder är ett stort problem i Stockholm. Varje vecka lagar han flera permobilgarage som gått sönder efter inbrott.

– Permobiler stjäls ofta. För ofta. Det är ett utbrett problem. Det spelar ingen roll om du bor i Farsta, Huddinge eller Barkarby. Permomobiler snos överallt, säger han.

Finns ingen statistik


Det finns ingen statistik på hur många permobiler som blivit stulna genom åren enligt Stockholmspolisen. Stölder av permobiler har nämligen ingen egen brottskod. Därför går det inte att söka specifikt efter stulna permobiler i polisens register.