Fick nog – flyttar från skräp och bajs i Kista

Kistabor har kämpat länge mot nedskräpningen i centrum. För en av dem fick det vara nog. Problem med avföring och avfall fick Ana Maria Camunas att flytta från bostaden i centrala Kista.

  • Publicerad 13:39, 2 mar 2015

För Ana Maria Camunas var måttet till sist rågat. Under lång tid kämpade hon för att få till en förändring i centrala Kista, där sopor och avföring kantar vägen intill gallerian och runt hennes bostadsområde.

– Situationen var ohållbar. Man mår inte bra av att bo så, säger hon.

Nedskräpningen blev en ond spiral som drog till sig allt mer sopor enligt Ana Maria Camunas. Hon valde till sist att flytta.

– Jag känner flera som känner likadant och några som valt att flytta, säger hon.

Inger Bagger bor i samma område som Ana Maria Camunas nu flyttat ifrån. Från sin balkong ser hon kläder, toalettpapper och bildelar. En del av skräpet kommer från hemlösa som bosatt sig på en parkeringsplats i närheten.

– De här människorna har ingen skuld i det här. De har sitt eget lilla helsike att kämpa med. Men konsekvenserna som uppstår av att de bor så här måste ­någon kunna ta ansvar för, säger Inger Bagger.

Städningen i området är uppdelad på ett antal bostadsrättsföreningar, bland annat den Inger Bagger tillhör. Men sedan en tid till­baka har nedskräpningen nått en nivå som hon tillsammans med andra upplever som ohållbar och som de inte kan råda över.

– Vi har jobbat hårt för att få ordning på det här i två års tid. Nu börjar man ge upp hoppet, säger hon.

Mia Päärni (S), ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, förstår uppgiven­heten hos Kistaborna.

– Det är en så otroligt komplex fråga. Rent tekniskt är det ju så att kommunen inte kan gå in och städa på privata områden, säger Mia Päärni.

Men kritik riktas även mot hur det ser ut i de områden som ska skötas av stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret.

– Är det så att det är extraordinärt illa så måste vi ju lyfta diskussionen. Vi får göra det som krävs, säger Mia Päärni.

Fakta

Flera larm om skräpet

I början av juni 2014 krävde grannar i Kista centrum nolltolerans mot nedskräpningen. ”Vi är ytterst bekymrade över förfallet”, sa Ana Maria Camunas till Lokaltidningen Mitt i.

Den 18 juni berättade tidningen att människobajs i centrala Kista var ett ökande problem.

I augusti 2014 reagerade restaurangägare på att råttorna blev allt fler.

Visa merVisa mindre