Skräpigt. Lars Fredegård med granar som folk slängt ut på trottoaren och som sedan blivit liggandes ändå in i mars. "Det är likadant varje år", säger han. Foto: Fredegårds fastighetsbyrå

Fick nog – betalade egen städning av gatan

När inte staden lyckades hålla rent på Grevgatan tog Lars Fredegård saken i egna händer.

  • Publicerad 20:00, 13 mar 2019

Lars Fredegård, som driver en fastighetsbyrå på Grevgatan 12, är rejält besviken på renhållningen av gatan utanför sitt fönster. Med jämna mellanrum har han hört av sig till staden med klagomål, men ingenting har förändrats.

– De har sina städdagar en gång i veckan, men kommer ytterst sällan och när de väl gör det så slarvas det. De gör aldrig någon noggrann rengöring. Stockholm som är så vackert, då ska man inte behöva påpeka en sådan sak, säger han.

Nytt förslag: Låt parkvakter bötfälla nedskräpare

Till slut tog han personligen in en firma som kom och plockade upp allt skräp och rengjorde gatan.

– Det samlas saker på trottoarerna som aldrig plockas bort. Du ser ju på bilden att det är granar, fastän vi är i mitten av mars, säger han och tillägger att det mellan Stureplan och Strandvägen ligger "tusentals fimpar och skit".

– Stockholms stad behöver rycka upp sig vad gäller renhållningen. Det ska inte behöva se ut på det här viset, säger han.

Fredegård hoppas att han i framtiden ska slippa bekosta renhållningen av Grevgatan.

– Men har jag otur måste jag bekosta hela gatan, Om inte stan håller rent utanför vårt kontor måste vi själva göra detta och sända räkningen till Stockholms stad, säger han.

Trafikkontoret har fått ta del av Lars historia och svarar i ett mejl att problemet med städningen på Grevgatan till stor del är kopplat till årstiden.

– Just nu när det är vintersäsong och då plockstädar vi vid behov på Grevgatan. Så snart vädret tillåter det, när det inte längre är minusgrader på nätterna, kommer vi att sopa upp gruset och efter det kommer vi att städa en gång i veckan, oftast nattetid, lovar kontoret.

Politiker på Kungsholmen skyller ökad nedskräpning på andra