Fick nazistiskt flygblad i brevlådan

Ett flygblad med nazistisk propaganda delades ut till Bernhards hem i Djursholm. – Det kändes väldigt obehagligt, säger han.

  • Publicerad 07:16, 16 feb 2017

”Detta område förklaras härmed som en nationalsocialistisk zon”. Så står det i flygbladet som Bernhard hittade i sin brevlåda i sitt hem i Djursholm.

– Budskapet i flygbladet gjorde mig ledsen och betryckt. Jag tyckte att det kändes väldigt obehagligt. Det är formulerat på ett så människofientliga sätt, säger han.


LÄS MER: Nynazister fick avlägsnas från skola på Södermalm


Vill göra en markering

I flygbladet, som har avsändaren Nordiska motståndsrörelsen, står bland annat att man ska: ”Ersätta den nuvarande liberala demokratin med ett starkare, mer sunt och mer naturligt nationalsocialistiskt statsskick” och ”skapa ett Norden fritt från destruktiv importerad anti-kultur som bryter ner vårt folk”. Vidare beskriver man hur man vill ”stoppa massinvandringen och genast påbörja repatrieringen av flertalet utomeuropeiska invandrare”.

Enligt en talesperson för Nordisk motståndsrörelse är det troligtvis de som har delat ut flygbladen i Djursholm.

– Det står väl var och en fritt att säga vad de vill, men inte utan att folk reagerar. Någon slags markering mot att det här inte är okej tyckte jag att man behövde göra. Jag började ju fundera om det var ett brott eller uppviglingsförsök – om det är något man kan polisanmäla, säger Bernhard.


LÄS MER: Explosion utanför villa


Anmäl till polisen

Och just det tycker Christer Sandström, presstalesperson på polisen i Roslagen, att man ska göra.

– Man ska anmäla om man upplever det som obehagligt eller hotfullt. Då gör man en vanlig polisanmälan, sedan skickas ärendet vidare till justitiekanslern (JK) som avgör om det handlar om ett rasistiskt brott eller inte. Eftersom det inte är något direkt hot eller våld inblandat, utan mer ett dokument, är det inte ett polisiärt ärende. Därför tror jag tyvärr att det kan vara lätt hänt att sånt här faller mellan stolarna litegrann, säger han och fortsätter:

– Men det är ju självklart bra om vi hos polisen känner till saken och kan ha koll. Det är bra om anmälaren sparar flygbladet. Då är det mycket möjligt att vi begär in det.

 

Fakta

Nordiska motståndsrörelsen

  • Nordiska motståndsrörelsen består från och med juni 2016 av grenar i fyra länder, den svenska, finska, norska och danska grenen. Dessa grenar var dessförinnan landsomfattande avdelningar såsom Svenska motståndsrörelsen.
  • Svenska Motståndsrörelsen är en nationalsocialistisk organisation och politiskt parti som bildades 1997, som numera alltså går under namnet Nordiska motståndsrörelsen. Det är en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön idag.
  • När Expo i början av 2014 granskade 119 aktivister som var aktiva i Svenska motståndsrörelsen under 2013 var 65 personer dömda för brott. 51 % var dömda för olika typer av våld, såsom mord, misshandel och våldsamt upplopp. 49 % hade varit dömda för vapenbrott, och 17 % hade vid ett eller flera tillfällen dömts för hets mot folkgrupp.
  • Rörelsen är kraftigt överrepresenterad av män.
Källa: Expo.se
Visa merVisa mindre