Enligt domen i Attunda tingsrätt fick den rekryterande chefen på banken i Stockholm ett bra intryck av mannen under den första telefonintervjun.

Han fick då ha en intervju med två andra chefer. Men de bedömde att han inte skulle få gå vidare. Då började han skicka flera rasistiska sms till den första chefen han hade en telefonintervju med.

Fick sjukskriva sig

Hon fick sms:en när hon satt i ett möte och mådde väldigt dåligt av mannens meddelanden. Hon tyckte det var obehagligt att en person som hon pratat med och tyckte var trevlig kunde bete sig på det sättet. Efter händelsen fick hon sjukskriva sig.

Mannen uppger att han kände sig kränkt av chefen under rekryteringsprocessen och upplevde att han inte fick någon feedback på varför han inte fått tjänsten. Det var då han började skriva till henne.

Blev fel bokstav

Mannen uppger i rätten att han inte visste vilken hudfärg chefen hade och att en bokstav i ett sms hade blivit fel. Han hade menat att skriva "bigger" och inte det kränkande ord som stod i meddelandet. Mannen menar att han inte hade haft uppsåt att kränka chefen på grund av hennes bakgrund.

Rätten menar att mannens förklaring är en uppenbar efterhandskonstruktion och han ska dömas för "förolämpning". Då det rörde sig om ett fåtal sms räcker det inte för ofredande i lagens mening. Mannen döms till 50 dagsböter om 490 kronor, som innebär en total summa på 24 500 kronor.