Mer än 36 år fick den som väntat längst vänta på att få en lägenhet på Södermalm. Foto: Mostphotos

Fick en tvåa på Södermalm – efter mer än 36 år

36 år och lite till – så lång tid tog det innan personen som väntat längst till slut fick en lägenhet på Södermalm. Bostadskön är längre än någonsin just nu.

  • Publicerad 04:59, 7 jan 2020

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller?

Frågan är om personen som ställde sig i Bostadsförmedlingens kö i augusti 1983 håller med om den saken. Nu, mer än 36 år senare, har personen hur som helst fått en tag på en lägenhet.

Den långa väntan på tvåan på Södermalm toppar listan över de som stått i kön längst.


Topplistan: De fick vänta längst i bostadskön

Tabellen visar personerna som fick en lägenhet under 2019 och hur länge fick vänta.

Källa: Bostadsförmedlingen 


Rekordlång kö

Kön hos Bostadsförmedlingen är längre än någonsin just nu och totalt 673 851 personer väntar på att få en lägenhet att kalla hemma någonstans i Stockholm.

I slutet av november var den genomsnittliga kötiden 10,6 år. Den som då hade stått längst i kön hade då väntat i 35,8 år. En annan väntande i kön hade mer tur och fick tag på en studentlägenhet efter två månader.

Personen var av de 46 lyckliga som hittills i år fått flytta in i lägenhet efter att ha stått i bostadskön i max två månader. 216 personer har däremot fått vänta i över 20 år.

Lång väntan på söderlägenhet

Väntetiderna varierar stort beroende på kommun och stadsdel. Stockholm är, kanske inte särskilt förvånande, den kommun där väntetiden är som längst.

Innerstaden, med Södermalm i spetsen, toppar listan. Hittills i år har 75 lägenheter på Södermalm förmedlats till personer som stått i kön längre än 20 år.