Sedan 1983 stod hyresgästen i kö. Samtidigt som Hylands hörna sändes sista gången. Foto: Mostphotos

Fick drömlya efter 35 år i bostadskö – nytt rekord

En hyresgäst som köat i över 35 år i Stockholms bostadskö fick till slut en lägenhet förmedlad till sig – nytt rekord. Personen ställde sig i kö samma år som Hylands hörna sände sista avsnittet, Carola sjöng främling och Björn Borg chockade Sverige.

  • Publicerad 04:59, 31 dec 2018

Kön hos Bostadsförmedlingen i Stockholm fortsätter att växa.

I slutet av 2018 står närmare 640 000 personer och väntar på bostad och väntetiden för hela länet är i snitt 10 år.

Men väntetiderna skiljer sig stort mellan kommunerna och de finns de som väntar bra mycket längre än så.

Väntade i över 30 år

Förra året fick Anna Wedeman sin drömlya i Vasastan efter 33 år i bostadskön. Med det hamnade hon på topplistan över de längsta tiderna i kön som sedan fått en bostad förmedlad.

Etta på listan var då 34 år för en tvårumslägenhet på Södermalm som förmedlades under 2017. Ett rekord som nu fått se sig slaget.

I kö sedan Hyland sa hej då

I juli i år förmedlades en fyrarummare på 91 kvadrat, även det på Södermalm. Personen som fick lägenheten hade väntat 35 år och nästan 5 månader.

Låt det sjunka in en stund, personen ställde sig alltså i bostadskön 1983.

Året då tennislegendaren Björn Borg chockar Sverige genom att – 27 år gammal – meddela sitt avsked till sporten, en 16-årig Carola Häggkvist kommer 3:a i Eurovision song contest med låten Främling, och klassikerprogrammet Hylands hörna sänder sitt sista avsnitt efter mer än 20 år i etern.

Hela topplistan i bostadskön

De personer som stått längst i kö och sedan fått bostad förmedlad.

Källa: Bostadsförmedlingen.

Till mitten av december i år har 17 lägenheter förmedlats där hyresgästen köat mer än 30 år. Under hela 2017 var den siffran 10 stycken.