Fiasko för studentboendet – 14 grader inomhus

14 grader inomhus, hissar som inte fungerar och ett brandlarm som tjuter flera gånger i veckan. Studentboendet Vallgossen på Kungsholmen har inte blivit vad studenterna hoppats på. – Vi måste få någon form av ersättning efter alla problem, säger studenten Tobias Karlsson.

  • Publicerad 17:44, 27 nov 2017

Den 15 augusti klippte bostadsborgarrådet Ann-Margrethe Livh (V) bandet och invigde 237 studentbostäder i det som tidigare var Sankt Görans gymnasium på Kungsholmen.

Tobias Karlsson och hans rumskamrat var bland de första att flytta in i en lägenhet på åttonde våningen. Det första problemet var hissarna.

– I början hände det att inga hissar alls fungerade. Andra gånger har bara en av fyra hissar fungerat, säger Tobias Karlsson.

Minst lika enerverande har det varit att brandlarmet gått igång flera gånger i veckan.

– Första gången blev vi ju jätteoroliga och alla gick ut på gården. Men sedan har det tjutit lite då och då och till slut blivit löjligt. En lördagnatt gick det igång var tionde minut. Ingen som bor här vet om vi ska utrymma eller stanna kvar i lägenheterna.

14 grader varmt inomhus

Tobias Karlsson har ändå klarat sig ifrån det allra värsta problemet – inomhustemperaturen. En student, som vill vara anonym, vittnar om att hon bara har haft 14 grader inomhus.

– Jag har helt enkelt ingen värme, elementen är inte på. Jag har fått sova fullt påklädd för att hålla värmen.

Hon kan också enkelt räkna upp en lång rad andra problem.

– Hissarna har stannat, det är sladdar som hänger överallt och det är så dammigt av allt byggande att jag känt mig förkyld ända sedan jag flyttade in, berättar hon.

Kräver ersättning

Hissarna är en av många saker som fungerat dåligt i byggnaden. Foto: Kristian Lönner

Att bo i studentlägenheterna i Vallgossen är inte billigt. De minsta lägenheterna är 20 kvadratmeter stora och kostar 5 700 kronor. Studenterna som Mitt i har pratat med kräver nu ersättning i form av sänkt hyra.

– Vi betalar ju hyra för värme, fungerande hissar och brandlarm som får oss att känna oss säkra. Vi måste få någon form av ersättning, säger Tobias Karlsson.

Inflyttningen gick för snabbt

Studentlägenheterna ägs av Svenska Bostäder. Mats Åhlader, som är projektledare, medger att studenterna fick flytta in för tidigt.

– Ja, med facit i hand skulle jag kanske säga det. Samtidigt är det svårt att veckorna innan inflyttning skjuta på det. Alla krav för ett säkert boende var också uppfyllda.

Mats Åhlander menar att problemen med värmen nu är lokaliserade och ska vara åtgärdade den här veckan. Även hissarna ska också fungera. Själva brandlarmet ska det dock inte vara något fel på, säger Mats Åhlander.

– Brandlarmet fungerar som det ska. Det man kan ha synpunkter på är att det larmar för enkelt. Det jag tror att vi kommer att göra är att minska känsligheten i detektorerna.

Kommer studenterna att få avdrag på hyran?

– Det måste prövas från fall till fall. Det är inte alla lägenheter som har varit kalla. Är de berättigade ersättning ska de självklart få det.

Vad säger du till de studenter som är besvikna?

– Att vi tycker att det är jättetråkigt att det har varit så här men att vi jobbar så mycket vi kan med att få ordning på allt.