Sedan i helgen är de kommunala simhallarna i Stockholm stängda fram till den 13 december. Det har den grönblåa majoritet beslutat i ett försök att dämpa smittspridningen.

Beslutet får stöd av oppositionspartiet Feministiskt initiativ, som dock oroas för hur stängningen kommer att påverka stadens hemlösa.

Enligt partiet kommer nu larm från civilsamhället om att hemlösa som har gått till badhus för att duscha nu inte har någonstans att gå. Bland annat har föreningen #utanskyddsnät delat ut omsorgsväskor med schampo och simhallsbiljetter för att hjälpa utsatta kvinnor i Stockholm under pandemin.

– Nu kommer det bli ännu svårare för de här kvinnorna att sköta sin hygien när såna här institutioner stänger ner. För den som har gatan som sitt hem blir det svårt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer utan tillgång till rinnande vatten och tvål, säger Lisa Palm, gruppledare Fi Stockholm.

Skyddsutrustning till personal

Partiet föreslår därför att utvalda simhallar håller öppet för utsatta grupper under nedstängningen.

https://www.mitti.se/nyheter/beppo-fick-covid-19-utan-tak-over-huvudet/reptjz!GVOn9GMYD13rIpvJdbwL6g/

– Självklart ska man ha ett tak för hur många som får vara närvarande i simhallen och personalen måste få tillgång till skyddsutrustning som också kan erbjudas till besökarna, säger Lisa Palm.

Enligt socialborgarrådet Jan Jönsson (L) är det dock inte nödvändigt att öppna simhallarna.

– Det är självklart jätteviktigt att personer i hemlöshet får möjlighet att sköta sin hygien. I Stockholm ser vi därför till att det finns möjlighet att tvätta sig på alla våra verksamheter för hemlösa. Det är viktigt att simhallarna förblir stängda för att minska smittspridning bland allmänheten, säger Jan Jönsson.