Utsikten från Wenner-Gren Center på Sveavägen kan avnjutas under Open House-festivalen. Foto: Maria Öhman

Fet arkitekturfestival kommer till stan: Låsta husen öppnas för alla

Femtio objekt som i vanliga fall är låsta för alla utan inbjudan. För första gången testas konceptet "Open House" i Stockholm.

  • Publicerad 16:07, 29 sep 2016

Konceptet Open House finns i över 30 städer världen över och startades i London 1992. Samtliga visningar är gratis och det handlar om allt ifrån privata bostäder till stora landmärken som Friends arena när drygt 50 byggnader öppnas upp till allmänhetens beskådan, helgen den 7-8 oktober.

– Vi var några som funderade på varför det inte finns i Stockholm när det är så populärt i många andra städer? Det här är en stad där folk är nyfikna på vad som händer i deras närmiljö. Det är bara att titta på hur många som klickar runt på bostadssajter eller kommer och tittar när det byggs en ny tunnel, säger Elisabeth Martin som är ordförande i Open House Stockholm.

Dessa några är bland annat föreningen Fastighetsägarna och Byggmästareföreningen som med stöd från Stockholms stad arrangerar festivalen, som är tänkt att bli en årligt återkommande företeelse.

– Det byggs som mycket just nu så vi hoppas att det redan nästa år är flera nya byggnader på programmet, säger Elisabeth Martin.

Har du några egna favoriter i årets program?

– Att stå högst upp i DN-skrapan och titta ut har jag haft glädjen att göra tidigare. Det är en häftig upplevelse och något som rekommenderas. En annan häftig programpunkt är att den brittiska ambassadörens residens på Laboratoriegatan öppnas upp.

Samtliga byggnader har en guide som berättar om den för besökarna. Vissa guidningar kräver förbokning via festivalens hemsida medan andra är drop-in. Dessutom arrangeras ett 20-tal andra event så som stadsvandringar och föreläsningar på KTH:s nya arkitektskola.

Hela programmet finns på festivalens hemsida.

DN-skrapan är en av byggnaderna som arrangören Elisabeth Martin rekommenderar. Foto: Open House Stockholm

Arenastaden i Solna är en av platserna som öppnas upp när Open House-festivalen ska lära Stockholmarna mer om stadens byggnader. Foto: Martin Ekwall

FAKTA: Här är några av byggnaderna som öppnas

Friends arena, Solna

DN-skrapan, Kungsholmen

Wenner-Gren Center, Vasastaden

Brittiska residenset, Östermalm

Telefonfabriken, Hägersten

Widerströmska huset, Solna

Klara Zenit, Norrmalm

Årsta Centrum

Skrapan, Södermalm

Ålstensgatans radhus, Bromma

Visa merVisa mindre