På Tingvallaskolans skolgård dånar Latin Kings-låtar ur högtalaren och både barn och vuxna dansar till sånger om Botkyrka och livet i en förort.

Vid ett bord sitter rapparen och författaren Dogge Doggelito och skriver autografer på idolkort. Kön ringlar sig lång och för att få Dogges namnteckning och en chans att ta en selfie med artisten, som verkar ha en lite större förankring hos personalen på Tingvallaskolan än hos eleverna.

– Vem är Dogge Doggelito, var en vanlig fråga från elever till specialpedagogen Carina Ekström.

Carina Ekström var den som fick Dogge att komma till Tingvallaskola för att föreläsa om livet i en förort, drömmar och mål för årskurs sex. Hon arbetar tillsammans med Camilla Klobus i ett projekt som skolan kallar Trivas. De går in i klasserna och arbetar med mjuka värden, som de tycker att dagens unga generation behöver mycket mer av.

Ge eleverna något extra

Idén att ta Dogge till skolan kom till för att få liva upp bland eleverna då det länge har varit nedstämt på grund av pandemin och oroligheter i kommunen.

– Vi ville ge våra sexor som lämnar oss något att ta med sig i livet som de kanske kommer ihåg. Dogge är så fin med att dela med sig av sitt liv och det var det jag var ute efter. De här barnen lever i ett samhälle och en miljö som är hårt ansatt, framförallt under den som varit nu, säger Carina Ekström.

– Det har varit skjutningar och knivhuggningar och barnen är oroliga. De undrar mycket om droger och varför det här händer. Då passade det bra att Dogge som har ett växt upp i en liknande förort kunde komma.

Dogge har tidigare skrivit en barnbok som handlar om hur det är att växa upp i förorten. Han började prata om den men berättar att han sedan lät eleverna bestämma agendan genom sina frågor.

– Det var frågor om allt från förorten, kriminalitet, drömmar och jobb. De var väldigt engagerade och det var mycket kärlek, jag kände mig verkligen välkommen, säger Dogge Doggelito.

Segregerade orter

Dogge berättar att han själv tycker att det är intressant att besöka kommuner runt om i landet.

– När jag var liten fanns bara Alby, Rinkeby och Rosengård som var de här platserna som stack ut. Nu finns ett Alby i nästan varje ort på grund av att många har flyttat hit och samhället blir mer segregerat, säger han.

Inför att sjätteklassarna ska byta skola och börja i högstadiet vill Dogge skicka med lite inspiration och några ord på vägen.

– Det är en stor förändring, så var det för mig. Många blir intresserade av det negativa i livet och det här kan bli som en varningsklocka för dem. Jag pratar öppet om hur jag har växt upp, och att det inte alltid var lätt.

När lunchrasten är slut och eleverna ska återsamlas i klassrummet packar Carina och Dogge ihop bordet. Nu samlas i stället lärare, fältare och andra vuxna runt Dogge för att ta en selfie och rappa tillsammans.