FESTLOKALEN. Polisen använder lokalerna på Surbrunnsgatan/Norrtullsgatan till bland annat personalfester. Foto: Andreas Jennische

Fest på polisstationen tystades av störningsjouren

Brottsbekämpning och trygghetsinsatser – inte i torsdags kväll. Då pågick en så högljudd fest i polisens lokaler i Vasastan att grannarna fick ringa efter hjälp.

  • Publicerad 19:27, 25 sep 2015

Det var på torsdagskvällen som det festades i polisstationen i hörnet Surbrunnsgatan/Norrtullsgatan i Vasastan.

Festen var så vild att grannarna fick ta hjälp av störningsjouren för att kunna somna.

– Polisstationen ligger på bottenvåningen, jag bor på femte. Ändå var det så jävla högt. Jag var duktigt förbannad, säger grannen Stefan Blomberg.

Förutom en kraftfull ljudanläggning och höga röster så fick festen extra stämning av den ljusanläggning som skickade kulörta ljus över innergården. Enligt Stefan Blomberg stod ett fönster öppet ut mot innergården och det luktade alkohol i trapphuset utanför. Det har varit fester i lokalen förut, men aldrig på ett lika störigt sätt, berättar han.

– Min granne var nere och pratade med dem vid halv elva-tiden på kvällen med det gjorde ingen skillnad, säger Stefan Blomberg.

Störningsjouren ryckte in

Festen fortsatte – liksom irritationen hos Stefan och hans granne.

– Alla är människor och fest får man ha ibland, det är inte det. Men att ha det på det här sättet en vardagkväll, utan att dämpa sig. Det är så nonchalant, säger Stefan Blomberg.

När klockan närmade sig midnatt ringde grannen störningsjouren och då gick Stefan gick ner till festen för att ta emot den.

Blev tystare

Först därefter dämpade sig de civilklädda festdeltagarna.

– Vi kunde knappast ringa polisen, säger Stefan Blomberg.

Till vardags står polisens lokaler på Surbrunnsgatan/Norrtullsgatan tomma. Den lokalpolisstation som var igång här fram till i somras har stängt, men enligt Jonas Elling på Norrmalmspolisen är det fortfarande polisen som hyr lokalerna.

– Vi använder de till konferenser, utbildningar och personalfester, säger han.

I torsdags kväll ska det ha varit en fest där som drog till sig störningsjouren, känner du till det?

– Jag har inte hört något om någon sådan fest eller om störningsjouren, säger Jonas Elling.

Kan lokalerna ha hyrts ut till någon annan, utanför polisen?

– Det är inte troligt.

Men vilka poliser det var som festade och varför är oklart. Varken polisens pressavdelning eller länskommunikationscentralen säger sig ha någon information om ett kollegialt partaj i Vasastan.

– På gamla stationen i Vasastan? Nej, dit har jag aldrig blivit bjuden, säger Eva Nilsson på polisens länskommunikationscentral.

Blev inte bjuden?

Och Svenska bostäder som äger fastigheten kan varken bekräfta eller dementera att deras störningsjour varit där.

– Alla uppgifter från störningsjouren är sekretessbelagda, säger Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska bostäder.

Men Stefan Blomberg är säker på sin sak.

– Störningsjouren bestod av två vana kvinnor som talade de här poliserna till rätta. Det var som att det handlade om 14-åringar som hade föräldrafritt. Det är ju minst sagt lite komiskt, säger Stefan Blomberg.