Fest och protest i Bagartorp

Folk i Bagartorp samlades i helgen för att rikta uppmärksamhet på stadsdelen och för att diskutera vad som kan göras för området. Uppstarten var en stor kvartersfest, eller block party, där folk i alla åldrar samlades.

  • Publicerad 15:01, 15 aug 2017

Vi är väldigt stolta och engagerade i området.

Några av besökarna var familjen Dahlquist som har bott i Bagartorp i tre år.

– Vi tycker så himla mycket om det här området. Det är helt fantastiskt med mixen av människor här, sa Henrik Dahlquist.

Frun Jennie höll med och tyckte det var jätteroligt att det arrangerades en kvartersfest för Bagartorpsborna.

– Det här är ett jättebra initiativ. Det skapar en ”vi-känsla”, sa hon.

Det anordnades flera aktiviteter under fetsen, bland annat en tipsrunda om Bagartorp och närområdet. Barnen kunde få ansiktsmålning, leka i hoppborg och kasta ner burkar med bollar. Samtidigt diskuterade de vuxna vad som kan göras för Bagartorp.

– Syftet är att folk ska mötas, att det ska ge upphov till samtal. Vi är väldigt stolta och engagerade i området, säger Marie Cham som var en av arrangörerna.

Marie Cham är även politiskt engagerad i Miljöpartiet, men hon underströk att hon arbetat med kvartersfesten som privatperson. Under festen gick hon runt och informerade folk om Borådet, som representerar hyresgästerna gentemot bostadsstiftelsen Signalisten som har många lägenheter i Bagartorp.

– Jag vill att folk ska veta att de har möjlighet att påverka sitt boende, sa Marie Cham.

Representanter från Miljöpartiet fanns också på plats och delade ut information om vad de ville göra i området. Bland annat vill partiet att Bagartorpsskolan totalrenoveras eller att det byggs en ny skola på platsen. Detsamma gäller även Ringens skola. Dessutom vill partiet att Ringens förskola får nya permanenta lokaler och att ungdomsgården Torpet får nya lokaler inom nuvarande område.

Under de senaste åren har först Bagartorpsskolan och sedan Ringens skola stängts. Dessutom hotades ungdomsgården Torpet i vintras av stängning. I stället skulle verksamheten flyttas till de nybyggda kvarteren i Järvastaden.

Torpet räddades till sist kvar i Bagartorp efter massiva protester från ungdomar och boende i området.

Hösten 2015 togs ett beslut att riva Bagartorpsskolan, men beslutet har ännu inte verkställts. Enligt ett antikvariskt utlåtande har skolan ”ett högt kulturhistoriskt värde”.

Dessutom kan de finnas behov av en grundskola inom en inte alltför avlägsen framtid, eftersom barnkullarna kommer växa de kommande åren. Den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten planerar att bygga ett höghus med cirka 140 hyresrätter nära Ulriksdals station. I samma område finns planer på ett 80–tal bostadsrätter.