Montathar Altmymy drömmer om en en riktigt skön semesterresa under 2022. Gärna till hav och värme. Foto: Sacharias Källdén

Feriejobbare ställer ut sina nyårsdrömmar

Kartongbitar, saxar, lim och målarfärg. Mycket mer än så behövdes inte när kreativa feriejobbare gav konstnärlig form åt sina drömmar inför 2022.

  • Publicerad 08:24, 4 jan 2022

Jag skulle lätt kunna jobba en vecka till.

17-årige Skärholmskillen Kaan Bozdag har en dröm. Under 2022 vill han ta körkort. Han övningskör med sin pappa och fyller snart 18 år så oddsen är goda att drömmen blir sann.

Nu har han gestaltat sin dröm i ett konstverk. Han har målat ett grönskande landskap genomkorsat av en asfalterad väg och hängt ett jättelikt körkort framför det.

– Först kände jag mig inte alls motiverad och hade svårt att komma på hur jag skulle göra. Men när jag väl kom i gång blev det kul Jag skulle lätt kunna jobba en vecka till! säger Kaan Bozdag.

Kaan Bozdag hoppas kunna susa fram i ett grönt landskap när han väl fått sitt körkort. Foto: Sacharias Källdén

Återbrukat material

Mitt i träffar honom och andra unga feriejobbare i Ateljé SKHLM, där deras konst visas till och med den 8 januari. De arbetade tillsammans under en vecka på jullovet, i ett projekt som är ett samarbete mellan FOLK i Skärholmen, 127 Forum och Moderna Museet.

– Först samlades vi och bara snackade. Vi fick enas om ett tema och det blev drömmar inför 2022, berättar 16-årige Sätrabon Montathar Altmymy.

Hans konstverk täcker nästan en hel vägg – en solnedgång vid havet och ett parasoll på stranden. I taket hänger måsar och små molntussar.

– Det är en dröm om semester, om sommar och vila. Det kan vara på Hawaii eller någon annanstans, säger Montathar Altmymy.

Self-love. Saptieu Fatou Dibba vill få tid att ta hand om sig själv. Foto: Sacharias Källdén

Gjorde ett sminkbord

Feriejobbarna använde kartong och annat återbrukat material till sina konstverk. 16-åriga Bredängstjejen Saptieu Fatou Dibba fick tag i ett begagnat sminkbord från Återbruket och en spegel från Myrorna. Sedan skapade hon burkar och tuber för smink och krämer och en sminkpalett, allt i kartong som hon målade.

– Jag vill ta hand om mig själv på bästa sätt under 2022. Det handlar om self-care och self-love och att vara sitt bästa jag, säger hon.

Kreativiteten kom

Alla feriejobbare som Mitt i pratar med uttrycker hur roligt det var att skapa när de väl fått fart. I början kanske de tvivlade på sin förmåga, men sedan lossnade det.

– Många vet inte att de är kreativa förrän de får chansen. Det har varit otroligt roligt att arbeta tillsammans med de här ungdomarna, säger Nabila Abdul Fattah, producent och husvärd från FOLK i Skärholmen.