Femtio sköna bioår i Höglandet

Kvalitetsfilm och lokalt mingel – konceptet har hållit i 50 år. Filmstudion på Höglandsbion firar halvsekel och kärleken till film är starkare än någonsin.

  • Publicerad 18:38, 3 feb 2015

" Det får inte vara amerikanskt och inte action."

Det känns lite som att resa bakåt i tiden när man går upp för trappan och kliver in på Höglandsbiografen. Foajén badar i rött sken från den klassiska neonskylten ovanför biljett- och godisluckan. Salongen byggdes på 1930-talet och har sedan dess fungerat både som bio för allmänheten och aula till Höglandsskolans elever.

– Det var lärarna på skolan som startade Filmstudion 1965, sedan har verksamheten fortsatt att drivas av oss som bor häromkring, säger Bengt Ahlqvist, ordförande i föreningen.

Inga popcorn

De fem styrelsemedlemmarna har sett fram emot vårsäsongen. I tisdags drog de i gång med filmen ”Good bye Lenin” av den tyske regissören Wolfgang Becker. Varje visning inleds med att någon i styrelsen introducerar kvällens film. Först ut var Kerstin Wickman, som är professor i design- och konsthantverkshistoria.

– Jag pratade om estetiken i gamla Öst- respektive Västtyskland, som filmen ger tydliga exempel på, säger hon.

Efteråt är det alltid samtal om filmen, mingel och förfriskningar – dock inga popcorn. Alla fem styrelsemedlemmar har varit med i Filmstudion länge.

– Jag flyttade hit 1985 och fick en lapp i brevlådan om klubben. Den sociala biten är en stor del i det hela, man lär känna grannar som delar ens intresse, säger Margareta Holmberg.

Filmer från olika årtionden

Sveriges förenade filmstudios finns över hela landet, ofta knutna till Folkets hus. Varje år tar Filminstitutet fram en lista med 1 000 titlar som klubbarna kan välja bland.
När styrelsen ska välja ut de sex filmerna för varje säsong på Höglandsbion så är kriterierna hög kvalitet och att det inte är filmer som samtidigt visas på vanlig bio. De väljer filmer från olika årtionden och länder.

– När vi frågar publiken så önskar de ofta fransk, engelsk, tysk och östeuropeisk film. Det får inte vara amerikanskt och inte action, säger Bengt Ahlqvist.

Agneta Charpentier fyller i:

– Feelgood går bra och engelsk arbetarklassrealism är ofta uppskattat.

I år finns två svenska klassiker med på programmet. ”Picassos äventyr” av Hasse Alfredsson och Tage Danielsson samt Ingmar Bergmans ”Smultronstället”.

– Det mesta vi visar uppskattas av publiken. En gång var det nån som gick, då visade vi ”Holy motors”, som jag hade lobbat in, säger Maria Bergom Larsson och skrattar.

– Men vi tycker att det är viktigt att filmstudion också vågar visa smala och kontroversiella filmer för att få i gång samtal och reflektion, fortsätter hon.

200 platser

Filmstudion har 159 medlemmar, på visningarna varierar antalet mellan 90 och 150 stycken. Och det finns plats för fler i föreningen.

– Salongen har drygt 200 platser, så den som är intresserad är välkommen, säger Bengt Ahlqvist.

Styrelsens filmtips

Kvartetten, komedi,
England, 2012.

Benda Bilili, dokumentär,
Demokratiska ­Republiken
Kongo, 2010.

Mannen från Le Havre,
drama, Frankrike, 2011

Visa merVisa mindre

Våren på Bromma filmstudio

17/2 The Lunchbox

3/3 Smultronstället

17/3 The selfish giant

7/4 Ilo Ilo

21/4 Picassos äventyr

Visa merVisa mindre

Vanlig bio

När inte Filmstudion har sitt program så är Höglandsbiografen en vanlig bio med föreställningar ett par dagar i veckan. Just nu går bland annat barnfilmen Paddington och Osacarsvinnaren The theory of everything. Mer info om detta och Filmstudion via http://www.wifilm.se/hogland.html