Feministisk kamp på rullskridskor

Mejkade, lättklädda kvinnor som slåss, med männen dreglande bredvid. Landslagsjammern Tove Enghed från Spånga blev provocerad av rollerderby, men föll sedan för sporten som ställer könsrollerna på ända.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Det är näst sista träningen i Gokart-centret i Frihamnen för Stockholm Roller Derbys landslagstjejer. Snart väntar världsmästerskapet i Toronto – det första någonsin i sportens snart 100-åriga historia.

Jammern Tove Enghed är spänd inför mästerskapet. Hon beskriver sporten som en stenhård fullkontaktsport för kvinnor som tröttnat på att bli omhuldade och vill ut och slåss själva, men också som en av få sporter där kvinnan är norm.

– En rollerderbyspelare är en tjej, även om det finns ligor för män i USA, säger hon.

I rollerderby spelar killarna andrafiolen och hänvisas till sidlinjen, som cheerleaders, domare och publik.

Intresset för sporten exploderade 2009 i Sverige efter Drew Barrymores regidebut ”Whip it”, filmen där amerikanska Bliss går från skönhetsmiss till rollerderbystjärna.

Tove Enghed var skeptisk. Första intrycket var tjejer i kortkort som slåss, medan killar tittar på och tycker att det är sexigt.

Sedan ändrade hon uppfattning.

– Tjejerna var tuffa och bra, jag gillade hela genderbending-grejen. Man gör allt man kan för att ändra på könsrollerna.

Liksom många andra rollerderbyspelare är Tove Enghed feminist.

Tycker hon då inte att den sexiga framtoningen är problematisk i sammanhanget?

– Lite, fast det vackra med sporten är individualiteten. Jag har inte stött på den någon annanstans, utom möjligen i amerikansk basket med dess knäppa alter egon. Alla får vara precis den man vill vara, känner någon för att vara sexig för att det ger power, så varför inte?

Däremot skulle hon önska att det var lite mindre fokus på sexigheten i media. I Stockholm Roller Derby försöker man ha en mer sportig framtoning, vilket inte minst är viktigt för att få mer träningstider och låta sporten växa.

– Som jag ser det handlar det inte om utseende utan om attityd. Det är lite ”fuck you, gör saker för dig själv och inte för andra”.

Tove Enghed reagerar på alla stereotyper för hur en kvinna ska vara och se ut – att hon ska vara snäll, omhändertagande och vacker.

– Varför är det så himla viktigt att vara vacker, varför inte tuff eller stark? Det finns flera sätt att vara nöjd med sig själv som kvinna.

Själv tycker hon att hon i privatlivet suktar lite för mycket efter att bli omtyckt.

I rollerderbyvärlden kan hon lämna sitt osäkra vardagsjag för den påhittade superskurken Hyper Nova och bli en tuffing med vassa axlar som inte ber om ursäkt för sig. Att jamma, åka fort, och lura hotpantsen av motståndarna är bland det häftigaste hon vet. Samtidigt får hon möjlighet att vara en positiv förebild.

– Jag är jätteglad om småtjejer tycker att jag är tuff, säger Tove Enghed.

Fakta

”Packet” tacklar

Rollerderby är en fullkontaktsport bara för kvinnor.

Tio spelare i två lag skejtar runt en bana på klassiska rullskridskor.

I varje lag finns en jammer som plockar poäng genom att passera så många motståndare som möjligt.

De övriga, så kallade ”Packet”, försöker tackla och blockera.

Laget med mest poäng efter 60 minuter vinner.

Visa merVisa mindre