Mitt:s i reporter Andreas vet hur du skyddar dig i åskväder. Foto: Stefan Källstigen

Fem tips: Så skyddar du dig mot åskan

Det är oväder på ingång. Men det finns många sätt att skydda sig mot blixtar och dunder. Innan jag blev reporter arbetade jag som elektriker, och därför tänkte jag bjuda på några tips om vad du kan göra när det ”blekar” på himlen.

  • Publicerad 14:48, 3 aug 2018

Är du en av alla som blir rådvill när det mullrar som mest? Frukta icke. Här kommer Mitt i:s egna elektriker med tips om skydd när det blekar (som man säger i Östergötland, där jag kommer ifrån), som allra mest på himlen. Och jag kan på en gång säga att myten om att gummistövlar skulle ge särskilt skydd mot blixten är just en myt. De har inga magiska egenskaper som gör dem bättre än andra stövlar eller skor.

När jag var elektriker pratade chefen om att vi skulle installera överspänningsskydd för att skydda hushållen mot att för stora spänningar/volt kom in. I ett vanligt eluttag är det 230 volt och blir det mer än så kan elektronik få det lite svettigt.

När blixten slår ner kan det bli så kallade överspänningar som färdas i elledningarna. Då kan det vara bra att ha installerat ett överspänningsskydd i elcentralen som skyddar bostadens elektronik, framförallt om man bor lite ensligt.

Dra ur sladdarna – ett billigt knep

Är man extra orolig kan du skaffa ett markspänningsskydd i samband med att du dränerar om huset. Det är en oisolerad koppartråd eller ett galvaniserat stålband i marken runt huset som förhindrar spänningar från att ta sig in. Men både överspänningsskydd och markspänningsskydd kan vara ganska dyrt.

Betydligt billigare är att dra ur alla kontakterna. Då har man löst en hel del och din tv  kommer att överleva åskovädret.

Vill man koppla in ett överspänningsskydd så måste man kontakta sin lokala elektriker. Det är inget som en privatperson får göra själv.

Bor man i lägenhet och är lite orolig kan man alltid prata med sin förening eller hyresvärd om vilka skydd som finns. Man kan också köpa ett överspänningsskydd som går att  sätta in i en kontakt, det är bara prata med din lokala el-affär kan de garanterat hjälpa till. Men även här är det smidigaste att dra ur sladdar när det blekar som mest.

Och så här ska du göra för att skydda dig själv

Det var mina tips för hur du ska skydda hus och hem. På Elsäkerhetsverkets hemsida finns det tips på hur man skyddar sig själv.

1: Sök dig inomhus.

2: Undvik att tala i den fasta telefonen. Mobiltelefonen är okej att ringa med så länge den inte laddas samtidigt.

3: Håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor.

4: Tänk på att inte vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), i närheten av kraftledningar eller på havet när det åskar. Blixten söker sig till högsta punkten.

5: Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström. Vänta också med att duscha eller bada inomhus.