Fem män misstänks för terrorrelaterade brott. Foto: Mitt i

Fem terrormisstänkta – det här vet vi om dem

Terrorutredningen i Solna tingsrätt fortsätter att växa. I fredags greps ytterligare en person på sannolika skäl misstänkt för finansiering av terrorbrott. – Det misstänkta brottet tar sikte på finansiering av en verksamhet utomlands, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen. Mitt i har kartlagt de fem terrormisstänkta männen, som har kopplingar till Järva, Haninge och Strömsund.

  • Publicerad 15:01, 23 okt 2018

Det var kallare än normalt den 30 april i år när Säkerhetspolisen tidigt på morgonen bröt upp dörren till bostadsrätten i Akalla.

Där inne greps två män misstänkta för terrorbrott. Samtidigt gjordes fler ingripanden på flera platser i Sverige och ytterligare en person med adress i Strömsund greps.

Men Säkerhetspolisen hade sedan en tid tillbaka haft uppsikt över männen och två av dem hade anhållits i sin frånvaro fem dagar tidigare.

Under våren greps en fjärde person, misstänkt för att ha kopplingar till samma ärende.

En femte man häktas för terrorbrott

I fredags greps en femte person, som har koppling till Järva, på sannolika skäl misstänkt för finansiering av terrorbrott.

– Det misstänkta brottet tar sikte på finansiering av en verksamhet utomlands, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

Förutom en adress i Strömsund har mannen också en c/o-adress i Tensta där också hans enskilda firma är registrerad. Den adressen delar han med sju personer – fem män och två kvinnor.

Begått brott tidigare

Flera av de misstänkta männen är dömda sedan tidigare en av dem en 30-åring man har tidigare  dömts för bedrägeri efter att ha försökt hämta ut en telefon med falska id-uppgifter.

En 45 -årige mannen, som är äldst av de fem misstänkta, har vid minst två tillfällen bytt namn. Han har åkt fast för fortkörning vid åtta tillfällen och dömts till villkorlig dom för bokföringsbrott. Han är misstänkt för förberedelse till terrorbrott sedan januari i förra året. De övriga männen misstänkts ha startat sina kriminella aktiviteter i  juli samma år.

Minst tre av männen är eller har varit medborgare i Uzbekistan och en av dem är medborgare i Kirgizistan.

Samtliga män har i förhör nekat till anklagelserna.

– Utredningen fortsätter nu med olika utredningsåtgärder som till exempel förhör och analys av beslag. Det är ett tidskrävande och omfattande arbete och vi kan bara lämna ut knapphändig information eftersom förundersökningssekretess råder, säger Karl Melin.

Nationellt centrum för terrorhotsbedömning (NCT) gör fortlöpande bedömning av terrorhotnivån. Den ligger i nuläget kvar på en trea på en femgradig skala, vilket innebär en förhöjd nivå.

Fakta

Här är de fem misstänkta männen

38-årig man

Mannen är skriven på en adress Strömsund.

Han är medborgare i Uzbekistan.

Har ett företag som är registrerat på en c/o-adress i Tensta. På samma adress är han skriven tillsammans med sju andra personer, två kvinnor och fem män.

Han misstänks för försök till brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Den 19 oktober greps han och häktades två dagar senare.

30-årig man

Mannen är skriven på en c/o-adress i Akalla.

Han är medborgare i Uzbekistan.

Han misstänks för förberedelse till terroristbrott 1 juli 2017 och 30 april 2018, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig. Försök till brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

2016 dömdes han till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri, efter att han försökt hämta ut en telefon med falsk id-handling.

38-årig man

Mannen är skriven på en c/o-adress i Rinkeby.

Han häktades i april i år.

Mannen är medborgare i Kirgizistan.

Han misstänks för förberedelse till terroristbrott mellan 1 juli 2017 och 30 april 2018, och brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Mannen anhölls i sin frånvaro 25 april i år och greps fem dagar senare.

45-årig man

Mannen är skriven på en adress i Strömsund

Han är tidigare medborgare i Uzbekistan.

Vid mist två tillfällen har mannen bytt namn.

Han misstänks för förberedelse till terroristbrott mellan den 1 januari 2017 och den 30 april 2018.

Har har åkt fast åtta gånger för fortkörning sedan 2010 i Stockholm och i Norrland. Han har fått böta en gång för att han inte haft bilbälte. Har också dömts för bokföringsbrott.

Den 25 april i år anhölls 45-åringen i sin frånvaro misstänkt för förberedelser till terroristbrott. Fem dagar senare greps mannen.

Enligt häktningsframställan ska mannen ha förberett terroristbrott längre än de andra misstänkta – sedan den 1 januari förra året.

34-årig man

Mannen är skriven på en adress i Jordbro.

Han registrerade en enskild firma juli 2017. Firman är nu avregistrerad.

Han misstänks för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Visa merVisa mindre