Förra veckan var det nationell trafikvecka med fokus på nykterhet i trafiken.

I fjol omkom 204 personer på de svenska vägarna, olyckor som inte sällan berodde på alkohol- eller narkotikapåverkade förare, enligt polisen.

Förhoppningen med trafikveckan var att genom synliga kontroller minimera antalet onyktra förare.

Under de fem dagar insatserna utfördes kontrollerades 408 förare på Södermalm.

https://www.mitti.se/nyheter/26-bilister-stoppade-pa-en-timme/repuhr!zdJugUtEu3nJIKYg7mfctQ/

Flera fick anmärkningar

Flera av dem som stoppades fick anmärkningar.

– Totalt sett är det ett ganska nedslående resultat. Av ganska få kontrollerade förare är det en hög procent som kör onyktra, drogpåverkade eller utan körkort, säger Fredrik Ehrström vid Södermalmspolisen.

Polisen grep även fem förare misstänkta för narkotikabrott. Två personer erbjöds kontakt med vården för att få hjälp med eventuella missbruksproblem, ett arbetssätt som kallas SMADIT.

– Det är ett sätt att förhindra återfall. Det har funnits i flera år och gett bra resultat. Vi skulle gärna se att fler tar vårdkontakt, men det finns en skam i att bli påkommen med att vara påverkad av narkotika eller alkohol i bilen.

Välkomnar tips

Samtidigt menar Fredrik Ehrström att mörkertalet för dem som kör påverkade är stort. Han säger att polisen gärna tar emot tips vad gäller personer som kör onyktra.

– Vi är jättetacksamma om anhöriga eller arbetsgivare ringer när de misstänker att någon sätter sig i bilen påverkad. Är någon onykter, ring då 112.