Polisen varnar nu allmänheten efter fem rån kring Karlaplan i trapphus. Foto: Mostphotos

Fem grova klockrån i trapphus runt Karlaplan

Efter fem grova klockrån i trapphus kring Karlaplan – nu slår polisen larm och manar till försiktighet. – Förövaren har smitit med in och tilltvingat sig klockor, säger kommunpolisen Julia Larsson.

  • Publicerad 16:19, 27 sep 2018

Fem liknande klockrån har skett i kvarteren kring Karlaplan sedan mitten av juli och fram till i förra veckan. Rånen har alla skett på eftermiddagen och det är dyrare klockor som har varit målet.

Efter att ha varit ute och gjort ärenden eller strosat i närheten av sina bostäder har de intet ont anande Östermalmsborna gått in i sina trapphus. Där har en rånare tagit upp en pistol eller revolver.

– Förövaren har smitit med in och tilltvingats sig klockor, och i vissa fall även smycken, säger kommunpolisen Julia Larsson.

Ensam i trapphuset

Enligt offren har det varit en ensam rånare i trapphusen. Om det är samma man vet inte polisen, men man söker nu vittnen som kan ha sett något.

– Och vi vill uppmana till försiktighet med att visa att att man har en dyr klocka eller smycken på sig. Men också om det är någon på stan som lägger extra mycket märke till en eller följer efter en. Och att man inte släpper in någon okänd i trapphuset, säger Julia Larsson.

Kan bege sig inåt

När det nu blir kallare kan rånarna bege sig inomhus för att kunna spana på eventuella rånoffer, säger Julia Larsson.

– Vid de här rånen har det varit varmt ute och man kanske har haft kortärmat så att klockorna har synts. Nu blir det kallt och då går det ju att dölja klockorna med kläder. Då kan det finnas möjligheter att rånarna drar sig inåt mot varmare miljöer, som Fältöversten, för att kunna se om man har dyra klockor på sig, säger Julia Larsson.