Mitt i:s reporter Marielle Theander Olsson har testat några av söderorts glasställen. Foto: Stefan Källstigen

Fem glassbarer som sticker ut i söderort – här är glassen godast

En rinnande strut från badkiosken, krämig italiensk gelato eller glassfika på konditori. Mitt i har testat några av glasställena som sticker ut i söderort.

  • Publicerad 05:00, 26 jul 2019

Ett klassiskt – och mumsigt – knep i värmen är att svalka sig med en glass. Men var hittar man egentligen god glass om man är trött på GB och inte vill åka in till stan? Mitt i åkte ut på turné och testade fem glasställen som sticker ut i söderort.

I testet har Mitt i:s reporter provat glassmaker som enligt glassförsäljarna är populära och helt enkelt bedömt hur de smakar. I totalbetyget har vi även tagit hänsyn till caféernas läge och pris.

”Några av favoriterna är saltlakrits, salted caramel, hasselnöt och blåsmurf. Smurfglassen smakar hallon eftersom det är smurfarnas favoritsaft”, säger Linnea Billing. Här står hon med en våffla med mörk choklad och pistageglass. Foto: Stefan Källstigen

Allgotths glassbar

Vad: Glassbaren Allgotths vid Liljeholmskajen serverar Rättviksglass sedan över nio år tillbaka.

Var: Sjöviksvägen 49.

Utbud: Mellan 35-40 smaker, där allt från saltlakrits, citronfläder och blå smurfglass ryms. Glassbaren har också vegansk chokladglass och sockerfri glass.

Pris: En kula för 30 kronor, två för 40 kronor.

Vi testade en våffla med mörk choklad och pistageglass.

Kommentar: Allgotths utmärker sig genom att bara satsa på glass. Det är en hemtrevlig liten glassbar med möjlighet att både sitta inomhus eller promenera ner mot vattnet som bara är några stenkast bort. Ett stort plus för det ambitiösa utbudet – här finns verkligen en smak för alla – men ett minus för att de populäraste smakerna är slutsålda vid vårt besök.

Mitt i:s reporter provar en våffla med pistage och mörk choklad. Pistageglassen smakar mycket, är krämig och isande kall – precis som en glass ska vara. Även chokladen håller det den lovar, men större bitar av choklad eller nötter i glassen hade gett ännu högre betyg.

Betyg: 3,5/5

Omnia Khairouni sålde smurf-och bubbelgumglass i Skärholmen. Foto: Stefan Källstigen

Café Fresh Skärholmen

Vad: Mindre glasscafé i Skärholmen som serverar italiensk gelato.

Var: Storholmsgatan 9, köpcentret SKHLM, Skärholmen Centrum.

Utbud: 20 smaker, däribland tiramisu, citron och smurfglass. Har också mjukglass och slush, samt en stor mängd toppings.

Pris: En kula för 28 kronor.

Kommentar: Ett stort utbud av smaker och satsningen på italiensk gelato gör att det här kaféet sticker ut i mängden. Läget mitt i köpcentret gör att det lämpar sig bra för en snabb glass efter shoppingrundanEtt plus är det roliga utbudet för de yngre besökarna med färgglada glassmaker och muggar formade som ansikten, ankor och sälar. Ett minus är bristen på mysfaktor.

Vi beställer två av de glassmaker som är mest populära – bubbelgum och den blå smurfglassen. För den som vill ha en nostalgitripp till barndomens tuggummiautomater är den krämiga rosa glassen perfekt. Men smurfglassen smakar – trots sin knallblå färg – inte mer spännande än en vanlig vaniljglass.

Betydligt mer smakrik är en av årets nyheter, pekannötkola, som fint balanserar mellan sött och salt och rekommenderas till de vuxna besökarna.

Betyg: 2,5/5

Robert Solgeiro sålde Melon och kokosglass. Foto: Stefan Källstigen

Robsal Glasscafé

Vad: Italiensk hemmagjord gelato i Farsta.

Var: Farsta köpcentrum.

Utbud: 16 smaker, däribland passionsfrukt, kokos och mango.

Pris: En kula för 30 kronor, två kulor för 45 kronor.

Kokos- och melonglassen fick högt betyg i testet. Foto: Stefan Källstigen

Kommentar: Här, en trappa upp i Farsta köpcentrum, gömmer sig en dold pärla för alla gelato-älskare. Robsal glasskafé är det enda stället som enbart satsar på egengjord glass i söderort – ett stort plus. Men med sina 45 kronor för två kulor är den också dyrast i testet.

Mitt i:s reporter väljer en våffla med melon och kokos. Melonkulan är fräsch, svalkande och lagom söt – perfekt för den som gillar fruktiga smaker. Kokosen är krämig och bitarna i glassen ger ett extra plus för hemmagjord känsla. Lägg till de krispiga våfflorna som gör glassen försvinnande god.

Det enda som drar ner betyget är läget. Sitt hellre ute på Farsta torg eller mumsa i dig glassen på en promenad till Farsta strandbad.

Betyg: 4,5/5

Patrick Ericsson sålde kladdkaka och lyxjordgubbsglass. Han menar att de populära smakerna varierar: ”Pistage är en populär smak bland de lite äldre, medan våra nyheter sura colanappar och geléhallon är för en lite yngre publik”, säger han. Foto: Stefan Källstigen

Strandgrillen vid Flatenbadet

Vad: En klassisk kiosk och strandservering med Engelholmsglass.

Var: Flatenvägen 200, Flatenbadet

Utbud: Ett tiotal smaker, däribland kladdkaka, sura colanappar, hallon/turkisk peppar och geléhallon. Säljer även fika och enklare maträtter.

Pris: En kula för 25 kronor, två för 35.

En våffla med smak av kladdkaka och lyxjordgubb är serverad. Foto: Stefan Källstigen

Kommentar: Vill du bada och äta glass kan du bege dig till Flatenbadet och slå dig ner på Strandgrillens kioskservering med utsikt över vattnet. Läget och att kiosken serverar glass från det något mer sällsynta märket Engelholmsglass, en skånsk gräddglass enbart gjord på svenska råvaror, gör att stället sticker ut. Pluspoäng för den natursköna platsen, spännande smakkombinationer och testets billigaste pris.

Vi provsmakar en våffla med smakerna kladdkaka och lyxjordgubb. Kladdkakekulan är krämigt god med kletig choklad inuti. Glassen når inte riktigt upp till bakverkets smak, men chokladälskare lär inte bli besvikna. Lyxjordgubbsglassen är i sötaste laget, men den klassiska glasskiosken håller ändå vad den lovar – skön svalka och en energikick på stranden.

Betyg: 3/5

Sebastian Bertling sålde kola-havssalt och pistageglass. Foto: Stefan Källstigen

Robin Delselius bageri

Vad: Klassiskt konditori med bakverk som också serverar SIA-glass.

Var: Stora Gungans Väg 2, Gamla Enskede

Utbud: Cirka sju smaker, däribland kola-havssalt. Har också vegansk glass i smaken salted caramel.

Pris: En kula kostar 30 kronor, två kulor 40 kronor. En lyxvåffla kostar 10 kronor extra.

Robin Delselius bageri dekorerar våfflorna med choklad och kokos. Foto: Stefan Källstigen

Kommentar: På Robin Delselius bageri kan du njuta av SIA-glass på ett klassiskt konditori, med möjlighet att sitta både inne och ute. Perfekt för en sommarfika med andra ord. Vad som utmärker bageriet är kaféets egendekorerade våfflor där kanten doppats i choklad och rullats i kokos. Här finns dock inte så många smaker och de milda färgerna i disken är så långt ifrån knallblå smurfglass man kan komma.

Undertecknad väljer en lyxvåffla med kola-havssalt och pistage. Pistagekulan är krämigt god och får ett extra plus för stora bitar av hackade nötter i glassen. Den söta kolasmaken dämpas av havssaltet och är en utsökt kombination. En mycket fotovänlig glass som passar finsmakaren.

Betyg: 4/5

Har du fler tips på glasställen i söderort? Kontakta reportern på marielle.theanderolsson@mitti.se.