Prioritering. Kommun- polisen Magnus Nilsson vill att fokus ska ligga på färre olyckor i trafiken. Foto: Mikael Andersson

Fem förlorade körkortet under polisens trafikvecka

Polisens trafikvecka i Järfälla gav resultat. Men att skriva ut så många böter som möjligt är inte det viktigaste, enligt kommunpolisen Magnus Nilsson.

  • Publicerad 12:06, 19 mar 2021

22 ordningsböter, främst gällande fortkörning. Fem bilister blev av med körkortet, två åkte dit för rattfylla och fyra åkte dit på narkotikabrott. Det blev resultatet av polisens trafikvecka i Järfälla.

Kontroller genomfördes under förra veckan i hela Stockholm. Målet var att få ner hastigheterna, men även att upptäcka narkotika, vapen och stöldgods.

Pågår ständigt

Den här typen av kontroller ingår dock ständigt i polisens arbete, enligt Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

– Vi behöver inte ha en nationell trafikvecka för att få till en kontroll. Mellan 112-jobben ser mina kollegor i yttre tjänst hela tiden bilar som åker över heldragen linje eller skumma bilar som visar sig ha körförbud.

Sätter polisen upp en trafikkontroll när det inte finns så mycket att göra?

Så kan det vara, särskilt under en sådan här trafikvecka. Men vi har många prioriterade uppdrag, ökad synlighet vid busstorget i Jakobsberg är ett exempel, säger Magnus Nilsson

Han tycker att det är viktigt för polisen att reflekterar över hur de prioriterar trafikkontrollerna.

– Är det viktiga att fånga så många fortkörare som möjligt för att få till snygg statistik eller är det att minska allvarliga och dödliga skador i trafiken? Givetvis det sistnämnda. Då kanske man inte bör fokusera för mycket på dem som kör tio kilometer för för fort på vägsträckor där olyckor sällan sker.