Fem ungdomar har dömts för några av vinterns rån i centrala Nacka Foto: Stefan Källstigen

Fem döms för vinterns rånvåg mot unga

Två 15-åringar, en 19-åring, och två 16-åringar döms för några av rånen i centrala Nacka i vintras. I polisförhör har en av dem erkänt men vid rättegången nekade alla fem till brott.

  • Publicerad 17:02, 21 maj 2018

En 13-årig pojke som blev rånad i Nacka berättade för tingsrätten hur fyra rånare kom fram och hur en av dem drog kniv och tvingade av honom mobiltelefonen.

En annan pojke, en 16-åring, berättade hur sju rånare kom fram och att en av dem tog grepp om hans hals och hotade att döda honom om han berättade för polisen.

Pekade ut 19-åringen

Båda pojkarna pekade ut en 19-årig man från Huddinge som den som hade varit med vid respektive rån.

Flera rån begicks mot unga personer mellan den 4 och 14 december 2017

Gärningsmännen agerade tillsammans och stal dyrbara jackor och mobiltelefoner.

Brottsoffren var unga pojkar.

Fick tips

Polisen fick tidigt tips om de misstänkta rånarna och kunde gripa flera av dem när de steg av buss 402 från Slussen mot Nacka vid Nacka forum den 15 december. Några av de misstänkta rånarna hann dock att springa i väg från platsen.

En 19-årig man från Huddinge, som enligt domen var ledaren, häktades.

De övriga fyra är hemmahörande i Upplands Väsby och Värmdö. De är i några fall släkt med varandra eller har fotboll som gemensamt intresse. De hade kontakt med varandra via mobiltelefoner och Snapchat.

19-åringen erkände i förhör

I polisförhör erkände 19-åringen flera av rånen men under rättegången nekade han och de övriga nu dömda. Under rättegången har de sagt att brottsoffren frivilligt lämnat ifrån sig värdesaker.

I flera fall finns foton och filmer som åklagaren menar visar att rånarna varit tillsammans på de olika brottsplatserna eller åtminstone i närheten av brottsplatserna. I ett fall har övervakningsfilm filmat hela rånet. I några falla finns även vittnen.

Går på åklagarens linje

Nacka tingsrätt går nästan helt på åklagarens linje och dömer alla fem.

Tingsrätten skriver att hade en vuxen person begått rånen hade vart och ett av rånen gett mellan 1,5 och tre års fängelse, varav 19-åringen hade dömts dömts till längst fängelsestraff. Med hänsyn till ålder får alla fem straffreducering.

Har redan avtjänat fängelsestraffet

19-åringen som var ledaren döms för olaga hot, övergrepp i rättssak och fem av rånen som skedde i Nacka och Stockholm mellan den 8 och 14 december. Han döms till skyddstillsyn och tre månaders fängelse. Fängelsestraffet har han redan avtjänat under tiden han suttit häktad. Han döms även att betala skadestånd till sju brottsoffer.

En 16-årig pojke från Upplands Väsby döms för två rån den 14 december och frias från ett rån den 8 december. Han döms till 150 timmars ungdomstjänst.

En annan 16-årig pojke, också han från Upplands Väsby, döms för olaga hot och fyra rån. Han frias från ett rån. Han döms till fyra månaders sluten ungdomsvård.

En fjärde pojke, en 15-åring från Upplands Väsby, döms för ett rån den 8 december. Han döms till ungdomsvård och 170 timmars ungdomstjänst.

Den femte pojken som döms är en 15-åring från Värmdö. Han döms för ett rån den 8 december till 110 timmars ungdomstjänst.

I en kommentar till domen säger en av de två åklagarna i utredningen, Maximilian Molin:

– Det har varit ett omfattande utredningsarbete och det ska framhållas att polisen har gjort ett otroligt bra arbete med de resurser de haft. Vad gäller domen är vi generellt nöjda även om vi i fler fall yrkade på strängare påföljder.

Mitt i har sökt även 19-åringens advokat.