En sväng i Marabouparken eller en promenad längs Duvbovillornas torn? Under coronatider får man passa på att besöka närområdet. Foto: Malin Nilsson/Mitt i

Fem coronasäkra utflyktstips

Semesterplanerna är inställda. Sommaren är ännu osäker – så vart går utflykten? Lokaltidningen Mitt i guidar dig till härliga platser i Sundbyberg.

 • Publicerad 08:00, 26 maj 2020

Råden om karantän och avrådan från inte nödvändiga resor har förlängts fram till mitten av juli. I förra veckan sa statsminister Stefan Löfven att resor som motsvarar en timme eller två med bil ifrån hemorten kan genomföras i sommar – men under större eget ansvar.

Det rådande coronaläget har minst sagt satt stopp för många semesterplaner. Då gäller det att ta sig en närmare titt på sin omgivning – vägen till små äventyr är närmare än vad du tror.

Villasafari

I Sundbybergs äldre områden finns det många fina hus och byggnader. Kanske kan du få upp ögonen för något du inte tidigare har hunnit se förut, när tiden var mycket mer knapp än vad den är i dag. Ta en promenad runt Duvbotrakten och njut av färgglada hus med virvlande torn.

I Duvbo möter vi Solnaborna Maria Schubert, 66, och Lena Eklund, 67. De brukar promenera i både Sundbyberg och i Solna och ibland går turen genom Duvbo. De talar varmt om Sundbybergs restauranger och sätter sig gärna vid Gröna stugan.

Under coronatider blir det många och långa promenader, ibland flera timmar långa. Lena har till och med slutat köpa SL-kort.

– Vi brukar promenera runt Lötsjön och Råstasjön. Det är jättefint och mycket fågelliv där, säger Lena Eklund.

Fr. v. Maria Schubert och Lena Eklund. Foto: Malin Nilsson

– Men när det är riktigt fint väder är det trångt runt sjöarna, säger Maria Schubert.

– Då tycker jag att man ska ta med en picknickfilt och köpa med sig någon kycklingklubba eller så och sätta sig på Golfängarna.

Den tysta promenaden

I Sundbyberg finns fem tysta platser vars syfte är att ge besökaren en naturupplevelse och avkoppling. Det här gör du bäst ensam och inte i en grupp.

Här ska du njuta av stunden i naturen så stäng av telefonen eller sätt den på flygplansläge. Gå saktare än du brukar, fokusera på ljuden som finns runt omkring. Fokusera på lukten och hur löv, mossa och bark känns.

Tanken är att du ska släppa dina egna tankar en stund, och bara fokusera på nuet.

 • Igelbäckens naturreservat, rastplatsen vid 7 km-spåret. Tid: 30-40 minuter.
 • Igelbäckens naturreservat, Nötbacken och rastplatsen vid Solbacken.
 • Tuleparken. Tid: 10-20 minuter.
 • Utkiken i Duvbo. Tid: Två-tre minuters gång – men en utsikt som varar långt mycket längre.
 • Ursvikshöjdens norra slänt. Tid: 10-20 minuter.

Här hittar du mer information och GPS-koordinater för att ta dig till platserna.

Picknick på historisk mark

Igelbäckens naturreservat är ett stort fält som knyter ihop Sundbyberg med Spånga och Solna samtidigt som dalgången skiljer Kista, Husby och Akalla från Ursvik, Rinkeby och Tensta. Oavsett vilket håll du kommer ifrån är det en knytpunkt där du kan ta dig till flera spännande platser.

Reservatet är fullt av fornlämningar som kan spåras till tidig järnålder. Flera gravfält och gravar finns kvar på området, och i Akalla by ligger Storgården, som är en av Spångas äldsta byggnader med anor från 1600-talet.

Bro över Igelbäcken.

Här finns också ett 411 hektar stort kulturreservat, motionsspår, ridvägar och plats för sport- och friluftsaktiviteter.

Igelbäcken bjuder minst sagt på historia. Plocka ihop en korg med plockmat, färska frukter och god dricka och ta med vännerna eller familjen till reservatet. Oavsett om ni tar en promenad till Ulriksdals slottspark, en picknick ett stenkast bort från parkeringen eller en heldag över fältet kommer ni njuta av naturen i våra förfäders fotspår.

Full fart framåt

Är du trött på alla promenader och vill för en gångs skull ha lite full fart? Kanske du är trött på att allting går så himla sakta nuförtiden.

Lugn, vi förstår dig. Ta med dig syskonen eller barnen till Aktivitetsparken i Stora Ursvik. Här kan ni spela olika bollsporter, åka skateboard, eller varför inte sätta upp en liten teater? Bara tänk på att hålla avstånd.

Marabouparken

Under 1930-talet fick Marabou möjlighet att köpa en tomt av Sundbybergs stad på villkoren att den park som planerades för personalen skulle vara öppen för allmänheten. Chokladföretaget hade funnits i staden i knappt 20 år och gjorde en deal.

Under åren 1937-1955 arbetade den välkända landskapsarkitekten Sven Hermelin med parken som anlades i två etapper. Den ena delen består av sammanlänkande gröna rum med utplacerade skulpturer och utblickar över den nedre delen, som är en stor öppen gräsyta med en plaskdamm och paviljong.

Bredvid kakaolaboratoriumet byggdes den gröna oasen fram för allmänheten och konsthallens besökare. På 1970-talet flyttades fabriken till Upplands-Väsby men behöll parken. 2002 köptes parken, laboratoriet och de 16 konstverken i skulptursamlingen upp av Sundbybergs stad.

Marabouparken är en av Fatima Marques, 52, favoritplatser.

– Det är aldrig särskilt mycket folk, det är mysigt och det är barnvänligt. Och så är det nära, säger hon.

Fatima Marques, 52, och Simba, 3. Foto: Malin Nilsson

I år kommer parkens plaskdamm inte öppna i månadsskiftet maj-juni som vanligt, men parken kommer fortsätta vara öppen för allmänheten. Här kan man kolla på konst eller bara ta med sig en picknickkorg – eller varför inte båda? Det hela är upp till dig.

Tips

Stilla rastlösheten under pandemin

 • Spela boule
 • Spela kricket
 • Ordna en tipspromenad
 • Läs en bok i solen
 • Lek kurragömma i trädgården
 • Lär dig något nytt, exempelvis att sticka eller knyta makramé

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

BILDEXTRA: De har Solnas och Sundbybergs vackraste balkonger

Nyheter Tävling. Jämn kamp när finaste balkongen skulle utses – stort tack för alla bidrag! Blommor, odling, snygg belysning eller kanske magisk utsikt? Hur ser det ut på din balkong – det ville vi veta, så vi bad er skicka in bilder på era balkonger i Solna och Sundbyberg. Och bilderna...onsdag 4/8 5:00

Efter butiksdöden – Så ska stan förbli levande

Nyheter Förebild: Hökarängen vände från vakanser till vimmel I en levande stad behövs det levande bottenvåningar. Men när tusentals butiker försvinner måste länets fastighets­ägare tänka om för att kunna fylla sina lokaler med något annat. "Brun papp i...lördag 31/7 5:00

Då kan pride anordnas i Bergshamra

Nyheter Men årliga firandet ställs in i Rissne Bergshamra Pride skjuts upp till hösten och Rissne Pride ställs in. Med förhoppningen att få firas tillsammans har arrangörerna i Solna och Sumpan tvingats ställa in och ställa om, i år igen.fredag 30/7 13:24