Fem av sju frias för gängmordet i Bromma

Sju personer åtalades för dödsskjutningen i Mariehäll i Bromma. På onsdagen meddelade Solna tingsrätt domen. En döms för mord till 18 års fängelse, en för medhjälp till mord – men resten frias.

  • Publicerad 11:09, 27 jun 2018

Det var den 20 november förra året som biljakten i Bromma slutade med att en 28-årig gängledare för det så kallade Bredängsnätverket sköts till döds i Mariehäll i Bromma.

Sju män åtalades för inblandning i mordet.

Två män, en 33-årig man från Upplands Väsby och en 24-årig man från Sollentuna, åtalades för mord. De körde ikapp offret med en bil och avlossade flera skott med ett automatvapen från baksätet.

Åklagaren hävdade att mordet ska ha planerats i en lägenhet i Östberga. En 31-årig utpekad gängledare från Östberga och en 36-årig man åtalades för anstiftan alternativt medhjälp till mord. Enligt åklagaren skulle dessa två män tillsammans med de tre övriga som åtalades för medhjälp till mord ha träffats dagarna innan i en bostad i Östberga för att diskutera mordet. Men både 36-åringen och 31-åringen frias från misstankar om anstiftan till mord.

Gängledare varnades

Åklagarens hypotes är att mordet var en hämndaktion och en del i ett gängkrig som rasat under flera år mellan Östberganätverket och Bredängsnätverket. Sedan 2013 kopplas fem mord och fem mordförsök mordförsök till konflikten.

Fyra dagar före mordet i Mariehäll – den 16 november – kontaktades 31-åringen av polis. Polisen varnade honom för att det fanns en förhöjd akut hotbild mot honom.

31-åringens bror sköts ihjäl i Östberga förra sommaren och ytterligare en bror mördades 2013.

Tingsrätten anser att motivbilden är både tänkbar och logisk, men slår fast att bevisningen inte håller för att mordet gick till på det viset. De åtalade nekar till alla anklagelser.

Så föll tingsrättens dom

33-årig man frias från misstankar om mord.

24-årig man döms för mord och framkallande av fara för annan till 18 års fängelse.

31-årig man frias från misstankar om anstiftan till mord.

36-årig man frias från misstankar om anstiftan till mord.

23-årig man döms för medhjälp till mord till 10 års fängelse.

22-årig man frias från misstankar om medhjälp till mord.

21-årig man frias från misstankar om medhjälp till mord.