Felriktat golfslag gav Joakim horn i pannan

Så här såg Joakim Bodén ut efter att ha fått en golfboll i pannan på en av Bro hofs banor. – Hade jag vänt på huvudet en millisekund tidigare hade jag blivit träffad i tinningen eller i ögat, säger han och uppmanar samtidigt till bättre hyfs på banan.

  • Publicerad 15:30, 25 aug 2014

På det tolfte hålet på en av Bro hofs banor stod 55-årige Joakim Bodén från Hammarby sjöstad och såg på när hans kollega skulle slå. Då träffades han av en golfboll rakt i pannan. För honom lät smällen som ett pistolskott. Det blev en bula i pannan som stod ut som ett horn.

– Jag hade änglavakt som inte dog eller blev en grönsak, säger Joakim Bodén.

Han svimmade inte utan fick ett adrenalinpåslag av smällen. Han gick direkt och konfronterade spelaren som inte hade ropat ut ”fore”, vilket man ska göra vid felaktiga utslag.

Bollen hade flugit en bra bit från en intilliggande bana innan den slutligen träffade Joakim Bodén.

– Det var en schysst kille, han var bedrövad och ångerfull, säger Joakim Bodén som efteråt åkte till Bro vårdcentral för en kontroll.

Läkaren upptäckte inget allvarligt fel på honom och redan nästa dag var han ute på en golfbana igen. Olyckan inträffade den 14 augusti och några dagar senare var bulan borta, men då hade han ont i huvudet och var stel i nacken. Han hoppas dock att han ska bli helt återställd.

Han ser incidenten som ett exempel på hur golfspelare blivit allt sämre på att varna varandra på banorna.

– Det har skett en förslappning när det gäller att skrika ”fore”. Många skriker bara något som knappt hörs. Man ska ta i från tårna.

Dessutom tycker han att spelare generellt är för upptagna med annat än spelet.

– Folk står och kollar mejlen, tar selfies. Man är ouppmärksam i stället för att spela snabbt och säkert.

Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare på Golfförbundet, utreder incidenter av olika slag på golfbanor. Han håller med om att många golfspelare inte tar säkerheten på tillräckligt stort allvar.

– Det finns en stor fara i att folk blir för slappa på banan. Om jag spelar med två andra ska jag hela tiden titta även på deras spel och skrika ”fore” om bollar hamnar fel. Det är lätt att man fokuserar för mycket på sitt eget spel och försummar att uppmärksamma omgivningen, säger Bo Bengtsson.

Han tycker att det är bra att Joakim Bodén berättar om sin skada och hoppas att det ska få många golfare att tänka över sina beteenden.