Det är vanligt att diplomater parkeringsfuskar och struntar i att betala notan. Men staden tänker trots det inte ta bort ambassadernas beskickningsplatser. Foto: Lokaltidningen Mitt i

Felparkerande diplomater straffas inte

Liberalerna vill dra tillbaka specialreserverade p-platser från fuskande diplomater. Östermalms stadsdelsförvaltning håller med, men trafikkontoret som bestämmer säger att platserna för fuskarna blir kvar.

  • Publicerad 14:00, 9 maj 2016

Det finns 131 beskickningsplatser i staden – alltså parkeringsplatser som är reserverade enbart för personal på ambassader. Många av p-platserna ligger på Östermalm och i resten av innerstan.

Men trots det parkerar personal på flera ambassader systematiskt fel och får betalningsanmärkningar för över 100 000 kronor per år. Pengar som man struntar i att betala enligt Dagens industri.

Därför har oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) skrivit en motion om att staden ska dra tillbaka platser för de ambassader som missköter sig mest. Något Mitt i tidigare har berättat om.

I förra veckan kunde vi berätta att Edholms förslag fick stöd från Östermalms stadsdelsförvaltning som tycker att det är rimligt att dra tillbaka platser, men enbart från de största syndarna.

Trafikkontoret är ansvarigt för parkeringen på stadens gator och man har nu svarat på förslaget och ger tummen ner. Diplomatparkeringar ska inte tas tillbaka från länderna som syndar.

Kontoret skriver i ett tjänsteutlåtande att det är beklagligt att vissa beskickningar inte respekterar parkeringsregler, men att det samtidigt inte är olagligt att parkera fel.

”Att parkeringsanmärkningar inte är betalda är dock inte skäl till att upphäva den lokala trafikföreskriften och ta bort den reserverade platsen. Ett beslut att ta bort eller inte lägga ut parkeringsplatser ska motiveras utifrån trafiksäkerhet och tillgänglighet, platsens utformning m.m., skriver man.