Problematisk plats. Här, övergångsstället vid Bohusgatan mot rondellen vid Skansbron, är den plats där flest trafikproblem rapporteras in till polisen på Södermalm. Här får egentligen bara kollektivtrafik köra ner från höger i bild. Foto: Rósanna Róbertsdóttir

Felkörande bilister stort problem vid Skansbron

De flesta trafikbrotten på Södermalm sker vid Skansbron enligt polisen som tillsammans med Trafikkontoret är medvetna om problemet. Marija Bogdanovic hade sin bebis i bilen när någon körde in i henne från olovligt körfält.

  • Publicerad 19:00, 23 maj 2019

Södermalmspolisen får regelbundet in anmälningar om problem i trafiken i förlängningen av Rutger Fuchsgatan och Bohusgatan mot rondellen vid Skansbron.

– Väldigt mycket obehörig trafik passerar där. Jag gissar flera hundra bilar per dygn, säger Niklas Jahlén som är samordnare för operativ verksamhet hos Södermalmspolisen.

Kollektivtrafiken har företräde och är de enda som får använda körfältet söderut. Skylten, motortrafik förbjuden, visar att det är förbjudet för personbilar att använda körfältet. Men enligt polisen skapar den undre skylten – som visar företräde – förvirring kring vem som ska köra.

En som har blivit drabbad är Marija Bogdanovic som hade sin bebis i bilen när någon körde in i hennes bil från mötande körfält.

– Han skrek att han hade företräde, så körde han rakt in i min bil. När jag ringde polisen backade han, kollade skylten och smet när han förstod hur fel han gjort, säger hon.

Marija Bogdanovic passerar platsen flera gånger i veckan och upplever att hon ofta får vänta på folk som verkar tro att de har företräde på väg söderut i olovligt körfält.

– Det står ofta en kö med tio bilar i det körfältet. Vissa blir nog förvirrade av kombinationen av skyltar och andra bara struntar i det, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När Södermalmspolisen är på plats och rapporterar trafikbrott har det hänt att bilkön blivit så lång att den går ända upp till Ringvägen och skapar problem i trafiken vid korsningen mot Götgatan.

– Personligen kan jag tycka att trafiklösningen på plats är långt ifrån optimal och borde ses över. Och då menar jag inte bara skyltningen utan man behöver se över situationen på plats i stort. Bygga om helt enkelt, säger Niklas Janlén.

Även trafikkontoret är medvetna om problemet vid Skansbron. Men någon förändring är inte på gång.

– Vi har sett över skyltningen så att den ska vara så tydlig som möjligt. Utöver det kan vi just nu inte genomföra andra åtgärder på grund av att bussar och även utryckningsfordon behöver komma igenom söder ifrån, säger Malinda Flodman som är pressansvarig på Trafikkontoret.