Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande, menar att tavlan är en hyllning till Karl Marx och därför bör plockas ned. Foto: Läsarbild Mitt i / Järfälla kommun

Feldman (M) beordrade att ”antidemokratisk” tavla skulle bort

Under många år har beslutsfattare och åhörare i Järfällas kommunfullmäktigesal kunnat se konstverket ”I Amelins anda” på en av väggarna. Men inte längre. Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) har beslutat plocka ner den. – Den är inte lämplig på en plats där vi fattar demokratiska beslut, säger hon.

  • Publicerad 17:10, 17 sep 2019

Tavlan, en trärelief gjord av Lenny Clarhäll, beställdes av kommunen på 80-talet. Motivet är präglat av arbetarromantik och, enligt Emma Feldman, symboler för antidemokratiska värderingar.

– Den är en hyllning till Karl Marx och ideologier som en majoritet av Järfällas befolkning inte står bakom, som många invånare dessutom flytt ifrån, säger hon.

Konstnären om tavelflytten: ”Jag köper gärna tillbaka den”

Feldman: Har ingen avsikt att styra konsten

Hon menar att många besökare klagat och tagit illa vid sig av tavlan och dess placering.

– Det är en plats där vi fattar demokratiska beslut. Då är det inte lämpligt att ha ett konstverk som är en symbol för antidemokratiska värderingar, säger hon.

På kommunfullmäktigesalens bortre vägg, på övre våningen, har tavlan fram tills nyligen suttit.

Politiker som lägger sig i den offentliga konsten har varit ett hett debattämne senaste tiden, inte minst sedan Sölvesborg beslutade att stoppa inköp av ”utmanande samtidskonst”. Men Emma Feldman tycker inte det är fråga om någon politisk styrning av konsten här.

– Jag har ingen avsikt alls att styra någon form av konst som syns i kommunen. Det handlar om ett specifikt konstverk i ett specifikt rum, säger hon.

Nu ansluter man sig till de krafterna som vill censurera konst

Bo Leinderdal (V)

Men Bo Leinerdal, gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige, upprörs över Emma Feldmans beslut.

– Jag blir mållös. Man är verkligen ute på ett farligt plan när de styrande ska besluta att plocka ner de tavlor de inte tycker om. Nu ansluter man sig till de krafterna som vill censurera konst, säger han.

Ser inga problem med Marx-referens

Att tavlan skulle vara en hyllning till antidemokratiska ideologier håller han inte alls med om.

– Jag förstår inte vad som skulle vara odemokratiskt. Det är en arbetarkonstnär som gör en arbetarskildring. Om man tycker en röd fana är odemokratisk så kanske man ska förbjuda dem, säger han.

”I Amelins anda” av Lenny Clarhäll. Ungefär i mitten av träreliefen syns Karl Marx Kapitalet.

Inte heller det faktum att texten ”Karl Marx Kapitalet” finns inristad i reliefen tycker han är ett problem.

– Marx har ingen framträdande plats i verket. Det står i liten text på en del av tavlan. Dessutom är Kapitalet ett erkänt vetenskapligt verk som läses på statsvetenskapliga institutioner, säger Bo Leinerdal.

Finns det ingen gräns för vilken konst som bör visas i kommunens lokaler?

– Självklart gör det det, men vi har lagstiftning om hets mot folkgrupp och liknande som sätter gränserna. Och de är väldigt vida. Politiken ska hålla sig på långt avstånd från innehållet i konsten.

Tavlans nuvarande placering.

Tavlans framtid oviss

Men enligt Emma Feldman har partipolitik inget med beslutet att göra.

– Det handlar inte om politisk färg, det handlar om odemokratiska ideologier. Sen kan man konstatera att tavlan är målad innan muren föll och att det var helt andra värderingar då. Vi ser ju annorlunda på detta idag, säger hon.

Vad kommer hända med tavlan nu?

– Det lägger jag mig inte i. Den är återförd till kommunens konstsamling.