Fler röster har rapporterats än antalet röstberättigade som bor i valdistriktet Tullingeskog. Foto: Angie Gray

Fel i rösträkningen – 109 procent röstade i distriktet

1 189 röster rapporterades in i kommunvalet i valdistriktet Tullingeskog, enligt de preliminära siffrorna. Problemet är att det endast bor 1 091 röstberättigade i området. Bakom felet låg en ihopblandning, rapporterar SvD.

  • Publicerad 13:50, 15 sep 2022

Botkyrka kommun är en av kommunerna i landet som har rapporterat sämst valdeltagande i årets val. Endast 61,9 procent av de röstberättigade har gått och röstat i kommunvalet enligt de preliminära siffrorna.

Men ett valdistrikt sticker verkligen ut: Tullingeskog. Genom något slags fel har valdeltagandet landat på 109 procent i kommunvalet, 108,3 i regionvalet och 107,9 i riksdagsvalet, vilket SvD var först med att rapportera.

Valmyndigheten, länsstyrelsen och valnämnden i Botkyrka var medvetna om felet, även om de initialt inte visste vad det berodde på.

Förväxlades

Ett par dagar senare stod det klart vad som orsakat felet: valdistriktets siffror hade förväxlats med det intilliggande distriktet Banslätt/Römossen. En trolig förklaring är att de satt i samma vallokal, men åtskiljda.

– Distrikt sju och åtta har på valnatten blivit omkastade helt enkelt. När nu länsstyrelsen har räknat så har siffrorna hamnat på rätt distrikt, säger Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande för valnämnden i Botkyrka, till SvD.

Efter rättelsen fick Socialdemokraterna nästan 40 procent färre röster – från 440 till 273 stycken. Valdeltagandet i distriktet till riksdagen blev 86 procent.