Läkarna hade inte rätt att skriva ut livsmedel till barn – men gjorde det ändå. Foto: Mostphotos

Fel av läkare att skriva ut recept till barn

Två läkare vid en vårdcentral i Skärholmens stadsdel skrev ut mjölkersättning till fyra barn, utan att ha rätt till det. Nu får de kritik av Ivo.

  • Publicerad 10:41, 25 jun 2018

De två läkarna hade varken träffat föräldrarna eller barnen, som inte ens var inskrivna vid vårdcentralen. Ändå skrev de ut recept på mjölkersättning och näringsersättning till barnen, med uppmaningen att hämta ut varorna vid ett visst apotek.

Föräldrarna blev mycket upprörda och undrade hur läkarna fått tillgång till deras barns journaler. De anmälde händelsen till  Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Misstankar fanns om att läkarnas motiv var att tjäna pengar på den ersättning landstinget ger till apotek som förser barn med mjölkersättning.

Anmälningarna fick stor uppmärksamhet, eftersom det aktuella apoteket har kopplingar till den 45-årige läkare som då var misstänkt för mordförsök, men som nu har friats.

Ivo har nu tagit ställning i ärendet. Båda läkarna får kritik. De har varken säkerställt att barnen varit listade vid vårdcentralen i fråga, eller brytt sig om att kontakta föräldrarna, innan de skrev ut recepten. Därmed har de ” inte har givit patienten en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet”, skriver Ivo.

Dessutom har ingen av läkarna behörighet att skriva ut livsmedel till barn. De är visserligen legitimerade läkare men bara en av dem är specialist i allmänmedicin och ingen av dem har någon tjänst vid en barnavårdscentral.